Kultúra

2012.06.11. 08:51

Kalinkó énekszóval, muzsikával

Répcelak - Némileg ugyan megapasztotta a Répcelaki Fesztivál résztvevőinek számát szombaton az égi áldás, ám összességében ismét sokan voltak kíváncsiak a háromnapos kisvárosi kulturális kavalkádra. Az ünnepen díszpolgári címet is átadtak.

Simon Erzsébet

Mondhatni menetrendszerűen érkezett az eső: alig volt olyan alkalom az elmúlt évtizedben, amikor nem kaptunk a nyakunkba égi áldást a háromnapos Répcelaki Fesztiválon. De Medárd környékén nincs mit csodálkozni ezen. Most annyi történt, hogy a Laki Kalinkó néptáncosainak felvonulása elmaradt szombaton délután. Ám a névadó süteményt - a Nap formájú, édes kelt tésztából font kalinkót - s persze hozzá a bort így a rendezvénysátorban, fedett helyen  kínálták körbe a népviseletbe öltözött legények, s lányok.

A kalinkót régen jeles események - például lakodalom - alkalmából sütötték, és az ünneplő sokadalom felvonulásakor a bámészkodók között osztották szét, hogy az örömből a kívülállók is részesüljenek. Ezt a szokást elevenítették föl tizenkét éve, amikor a helyi Ümmögő együttes kezdeményezésére néptáncfesztivált rendeztek. Nos, azóta ezreket vonzó kulturális kavalkáddá fejlődött a kisváros folklórrendezvénye.

A tavaly megújult impozáns főtér, a művelődési ház és a környéke ideális helyszínt kínál erre: a szabadban kézműves kirakodóvásár, a nagyteremben a fogyasztási javak kiállítása és vására, a Répce Expo standjai között lehetett nézelődni, a hatalmas sátorban reggeltől estig szólt a muzsika, dobogtak a lábak. Környékbeli s távolabbi, más megyebeli gyermek és felnőtt együttesek prezentálták a magyar és a nemzetiségi néptánckincs legjavát. Csak kis időre hagyott alább a zene, például amikor a kisváros második díszpolgárát köszöntötték.

Néhány éve  Engelsz József ötvösművészt tüntették ki a címmel, másodjára ugyancsak nem kevésbé híres egykori répcelakit választottak. Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgót köszöntötték a színpadon: hetvenedik születésnapja alkalmából kapta meg a kitüntető címet a város vezetőitől. Az elérzékenyülését nem titkoló Szarka Zoltán Szombathelyen él, ám a mai  napig tősgyökeres répcelakinak vallja magát. Sikerei és elfoglaltsága ellenére rendszeresen hazajár a gyermekkori emlékei közé, testvérek, unokatestvérek körében tölti az ünnepeket, nemegyszer a hétvégéket. Szarka Zoltán szerény, visszahúzódó, de kiváló pedagógusi képességekkel megáldott személyiség, aki a labdarúgó utánpótlás nevelésének szentelte élete nagyobb részét. Életvitele és magatartása példaértékű a jövő sportnemzedéke számára. Rászolgált szülővárosa tiszteletére, a díszpolgári címre, mondta el dr. Kiss Julianna jegyző a méltatásakor.

Újdonsága volt a rendezvénynek idén a lak-nevű települések bemutatkozása. Kilencen fogadták el a meghívást - Alsóújlak, Balatonújlak, Géderlak, Geresdlak, Lakhegy, Mezőlak, Rinyaújlak, Vindornyalak, Zalaújlak -, a polgármesterek, képviselők a településük zászlajával sorakozva ismertették a saját szimbólumaikat. Igaz, nem zászlóval, viszont finom falatokkal érkeztek más vendégek még távolabbról. Demecseriek arattak nagy sikert a káposztás ételeikkel. Demecser ugyanabban az évben kapott városi rangot, mint Répcelak. A tavalyi tízéves jubileumon a város vezetői kölcsönösen meglátogatták egymás ünnepségét; akkor hívták meg a répcelakiak a demecserieket a fesztiválra. A város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén található, híres káposztatermelő település. Sokan megkóstolták a  delegáció főztjét. Ahogy a helyi sajtmesterek - Bokányi Kálmán, Dömötör Sándor, Horváth Lajos és Mészáros Károly - ízesített, hagyományos módon készült sajtjait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!