Szombathely

2017.09.10. 23:13

Kamaraelőadások, koncertek helyszíne lesz a Püspöki Palota és a Székesegyház

Nagyszabású koncertsorozat indul szeptemberben a Püspöki Palotában és a székesegyházban, ennek részleteit ismertette sajtótájékoztatón dr. Székely János megyés püspök.

Tóth Kata

Foto:

Ki szeretnék nyitni a Püspöki Palotát és a székesegyházat a szépre, jóra érzékeny emberek felé, fogalmazott dr. Székely János megyés püspök a leendő koncertsorozat kapcsán.

Gyönyörű épített környezetről, benne gyönyörű dallamokról, isteni és emberi harmónia egybecsengéséről, az építészet, a zene és a hit harmóniájának egységéről szólt. Kifejezte: szeretettel várnak mindenkit, aki a sokszor zűrzavaros világban a tiszta harmóniát kívánja hallani.

- A Martinus Exclusive koncertsorozat szeptember 19-től három hónapon át igényes klasszikus zenével és értékes előadásokkal tölti meg a székesegyház, valamint a Püspöki Palota tereit, mondta

dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója a sajtótájékoztatón. Balogh József zongoraművész Liszt- és Chopin-estjére válthatnak jegyet elsőként az érdeklődők. A koncertsorozat Virágh András, Liszt-díjas orgonaművész ingyenes hangversenyével folytatódik szeptember 20-án a székesegyházban. Fellép még a Bozsodi Quartet, Császár Angéla színésznő, októberben a francia lírát képviselve ének-, hárfa- és fuvolakoncerteket hallhat a közönség. Igazi kuriózumnak ígérkezik a Szent Efrém férfikar, a görögkeleti egyházzene világhírű képviselőinek hangversenye, valamint Kertesi Ingrid, Liszt-díjas operaénekesnő Szent Karácsony című koncertje – az utóbbi zárja a sorozatot a Püspöki Palota dísztermében.

Páratlan hangjával, rengeteg hangszínével, szimfonikus zenekarokat megidéző hangzásvilágával a székesegyház orgonája különösen nagy élményt nyújthat a zeneszeretőknek, jegyezte meg a sajtótájékoztatón Lakner-Bognár András egyházmegyei zene-igazgató. Mivel hátul, fent a karzaton helyezkedik el a hangszer, dolgoznak azon, hogy kivetítő segítségével nagy vásznon látható legyen játék közben az orgonista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában