Várjuk, mint a Tótferit

2018.07.08. 17:16

Kárpáti Péterrel mesélik el nekünk a világot Soltisék

A Soltis Lajos Színház társulata ősszel mutatja be Kárpáti Péter Tótferi című világdrámáját, a vönöcki táborban Szokol Judit vezetésével megkezdődtek az előadás előkészületei. Egy jelenetet láthattunk: a buszmegállóban.

Ölbei Lívia

Furcsa figurák szombaton este egy vönöcki buszmegállóban. Temesi Zsolt, Nagy Gábor, Gregorich Domonkos Fotó: Gyuricza Imre

 

A táborban eltöltött kis időt a szerző, aki nemrég maga is előadást rendezett az 1999- ben született, mindjárt nagy visszhangot kiváltott Tótferiből (sőt, fi ával-lányával együtt játszik benne). Kárpáti Péter nagy mesélő: a velünk-bennünk élő, csak talán a maguk mélységében-valóságában elfeledett mítoszokat tölti újra; csodálatos, fantasztikus „összevisszaságban”.
Furcsa figurák szombaton este egy vönöcki buszmegállóban. Temesi Zsolt, Nagy Gábor, Károly Bálint
Fotó: Gyuricza Imre
A buszmegálló – mint a várakozásnak már konkrétan ezzel a címmel (ti. A buszmegálló) drámában is megfogalmazott alapszimbóluma – a legtökéletesebb helyszín a Tótferi felütéséhez. A buszt várjuk vagy a messiást – vagy Tótferi megszületését; tulajdonképpen ugyanazok a képek-érzetek-helyzetek kopírozódnak egymásra. A Szögén asszony egy forintját sehogy se fogadja el a koldusnak álcázott Szempétör – ebből kerekedik a konfl iktus a buszmeg állóban: meglátjuk, mi lesz belőle. A táborban csoportot vezetett Szántó Dániel – Sipos László színészhallgató aszszisztenciájával –; Szivák-Tóth Viktor – asszisztense Boznánszky Anna –, valamint Nagy Péter István (Pepe), az SZFE rendezőhallgatója, aki Sándor Júlia dramaturghallgatóval dolgozott együtt.

Ők is megmutatták szombaton, hogy egy hét alatt mire jutottak. Pepe például Elise Wilk (Brassó, 1981) A zöld macska című kamaszdrámáját hozta, a Soltis-színház stúdiósaival dolgozott rajta. Ez volt a 21. Soltis Lajos-tábor, az NKA és az SZFE támogatásával. Remélhetőleg lesz jövőre is. Várjuk. Mint a messiást.

A fenti program az EFOP Transznacionális együttműködések keretében valósult meg EFOP-5.2.2-17

(Soltis Színház vidéki sokszínű kultúra hálózat modelljének kidolgozása nemzetközi együttműködés segítségével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában