Kultúra

2011.02.28. 18:42

Keanu Reeves Budapesten: kezdődik a 47 Ronin forgatása

Megérkezett hétfőn Budapestre Keanu Reeves, aki az elkövetkező két hónapban egy szamurájtörténetet forgat a magyar fővárosban.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A 46 éves kanadai sztárszínész testőrök társaságában, sapkával a fején szállt ki egy magánrepülőgépből, és egy autóval azonnal a városba sietett.
   
A Mátrix-trilógia sztárja, akinek legutóbbi filmjét, a Henry's Crime című vígjátékot tavaly mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, és akit a magyar mozik közönsége legutóbb a Pippa Lee négy életében láthatott, a 47 Ronin című, 3D-s film forgatására érkezett Magyarországra.
   
A kosztümös film egy 18. századi igaz történeten alapul. Hőse egy csapat szamuráj, akik vezető nélkül maradnak (és így roninná válnak), miután uruk rituális öngyilkosságot kénytelen elkövetni egy udvari hivatalnok megtámadása miatt. A roninoknak két évnyi türelmes tervezés után végül sikerül megbosszulniuk egykori uruk halálát, ám mivel gyilkossá válnak, kénytelenek maguk is szeppukut elkövetni. Az elmúlt évszázadok alatt a szinte mitikussá vált történet a lojalitás, az áldozat, a kitartás és a becsület szimbóluma lett Japánban, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és számos színpadi és filmes feldolgozást megért, még opera is készült belőle.
   
A Variety szerint a 3D-s film a mesterük halálát megbosszuló szamurájok történetének stilizált verzióját mondja el, A Gyűrűk Urára jellemző fantasy- és a Gladiátor harci jeleneteihez hasonló látványelemekkel fűszerezve. A forgatókönyvet pedig úgy alakították, hogy a részben ázsiai származású Keanu Reeves játszhassa az egyik harcost.
   
A 47 Ronin rendezője új arc a játékfilmes területen: a Universal stúdió - egy friss hollywoodi trend részeként - egy eddig csak rövidfilmekkel és reklámokkal kitűnt új tehetséget, Carl Rinsch-t bízta meg a Hollywood Reporter szerint 170 millió dollárból készülő produkció rendezésével.
   
Bár Rinsch korábban Ridley Scott első számú jelöltje volt az Alien-filmek előzményeként készülő új produkció rendezésére, a 20th Century Fox végül ragaszkodott Scotthoz mint rendező. Carl Rinsch-nek így a 47 Ronin lesz az első játékfilmje.
   
A Magyarországon és Nagy-Britanniában forgatott film a Universal tervei szerint 2012 novemberében kerül majd a mozikba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!