Kultúra

2013.10.30. 14:30

Kék pék-kaland

Szombathely - Devecsery László a kanadai magyarok szövetségétől kapott meghívást: novemberben Kanadába utazik, és két városban is színre viszi A kék pék című interaktív gyerekelőadást.

Ölbei Lívia

Feszty Dániel, a kanadai magyarok szövetségének elnöke e-mailben kereste föl Devecsery Lászlót azzal a kéréssel, hogy rendezne-e náluk gyerekelőadást. A kanadai magyarok szövetségének Ottawában élő elnöke a WSSz honlapján bukkant rá A kék pék című Devecsery-mese bemutatójára. A tavaly decemberi premierről ezeken a hasábokon is hírt adtunk, az előadást ugyancsak a szerző rendezésében, Korponay Zsófia (Kiflicske), Budai Dávid (a kék pék) és mindig a gyerekek közreműködésével láthatta a közönség.

A kék pék - itt éppen Szombathelyen. A képen balról: Korponay Zsófi és az interaktív gyereksereg. Fotó: Benkő Sándor

Devecsery László örömmel mondott igent a felkérésre, annál is inkább, mert bár Kanadában még soha nem járt, de kanadai kapcsolatai szegről-végről már voltak: a torontói Dancs Rózsa által szerkesztett folyóirat, a „Kalejdoszkóp" (így, jével!) például már többet közölt a nemrég elhunyt költőtárs és barát, Balogh József munkáiból. Gyorsan megszerveződött hát a több várost érintő, a rendezésen kívül sok mást – fellépéseket, író-olvasó találkozókat – is tartalmazó kanadai program. A november jó alkalmat ad a közös ünnepvárásra, a gyerekeknek szánt foglalkozások erre épülnek. Devecsery László – ahogy maga mondja – egyébként is „karácsonymániás". Közben külön izgalommal várja, hogy egy egészen másféle magyar nyelvi közegben vajon milyen élmények érik. A kék pék-előadásból is lesz kettő. Az egyik Torontóban kerül színre, színművészeti egyetemistákkal – akik előre megkapták a szövegkönyvet, hogy a szerző-rendező érkezésének pillanatában felkészülten vághassanak neki a közös munkának. A rendező hírei szerint már a kék kalács sütésének fortélyait is gyakorolják. A kék pék másik kanadai változata Ottawában készül, szintén még karácsony előtt, mintegy ajándékképpen az ottani magyar közösségnek.

De nem marad el a Kanadával való ismerkedés sem. A programot szervező házigazdák azt is jól tudják, hogy Kanadából egyetlen messziről jött vendég sem mehet haza úgy, hogy nem látta a Niagarát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!