Kultúra

2016.09.06. 15:40

A Szombathelyi Képtár textilgyűjteményéből válogat az ajándékozás évfordulóján

Szombathely - Szombathely textilnagyhatalom: legújabban Rózsa Anna textilművész emlékezetére nyílt kiállítás a képtárban, amelynek textilgyűjteménye csaknem 3000 textilmunkát őriz: Schwarzenegger képmásától az örökkévalóságba áttűnő Petőfi Sándorig.

Ölbei Lívia

A Szombathelyi Képtár képzőművészeti gyűjteménye 6000 tételt tartalmaz, 2500 darabból áll a textilgyűjteménye, amely a magyar fal- és tértextil, valamint a magyar és nemzetközi miniatűrtextil jelentős alkotásait reprezentálja. Ha csak a számokat nézzük, akkor világossá válik a kiválasztás felelőssége egy olyan állandó kiállítás szempontjából, amely - még a képtár nagy alapterülete ellenére is - 200-250 darabon nem terjedhet túl , olvashatjuk a Szombathelyi Képtár legfrissebb állandó kiállítását bevezető ajánlóban.

Textil: praktikum és esztétikum egyben Fotó: Szendi Péter

Bár most időszaki kiállításról lesz szó, nem baj, ha tudatosítjuk, hogy a képtár gyűjteményében milyen tekintélyes helye van a textilnek. Most már jóval több mint 40 éve annak, hogy a textilműfaj megtelepedett Szombathelyen: előbb a Savaria Múzeumban, aztán a képtárban - és ott is maradt, igaz, időközben újra visszatért a Savaria Múzeum szervezeti ernyője alá.

Rózsa Anna - a név úgy hangzik, mintha egy ballada hősnője viselné. Rózsa Anna a 20. század jelentős iparművésze volt: az ő hagyatékából és a róla elnevezett díjjal kitüntetett alkotók munkáiból nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtárban. A tárlat áttekintést ad az 1980-ban elhunyt textilművész munkásságáról, bemutatja jellegzetes sáljait, színpompás takaróit, fejkendőit.

Kiss Ágnes művészettörténész, a képtári textilgyűjtemény kezelője az általa tervezett installációval  Fotó: Szendi Péter

Az előzményekről: 1981-ben Ruttkay Marianne jóvoltából a Szombathelyi Képtár gyűjteményébe került Rózsa Anna textilművész hagyatéka. Nem is olyan könnyű megvonni a határt a kizárólag az esztétikum szempontjából értékelhető művészet és az alkalmazott művészet között, főleg, ha textilmunkákról van szó. Rózsa Anna elsősorban hordható, viselhető dolgokat tervezett: sáljai, fej- és vállkendői, takarói jellegzetesek. Morvaországi kékfestő őse nyomán 1940-től szövő háziiparosként dolgozott, az ő nevéhez fűződik a magyarországi textilexport megszervezése. később ő szervezte meg a hazai textilexportot.

Rózsa Anna emlékének megőrzésére a svájci illetőségű Aldwin Widmer alapítványt hozott létre 1984-ben. A Kovács József elnökletével működő alapítvány a szombathelyi textilbiennálékhoz (ma már triennálékhoz) kapcsolódva adja ki a Rózsa Anna-díjat, amellyel a kuratórium a Rózsa Anna szellemiségét megidéző műveket, alkotókat jutalmazza. A képtár új kiállítása az alapítvány 30 évét mutatja be.

Rózsa Anna egyik védjegye a kockaminta Fotó: Szendi Péter

Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója - akinek régi specialitása a textil - a Rózsa Anna-díj magas presztízsére hívja föl a figyelmet. Nem mellesleg a díjazott művészek minden alkalommal itt is hagytak egy-egy alkotást a képtárban, így bővült a textilgyűjtemény, benne a Rózsa-gyűjtemény.

A képtár legújabb tárlata egyrészt a Rózsa Anna-hagyatékból válogat, másrészt 19 Rózsa Anna-díjas alkotó munkáit is bemutatja: a falitextiltől az öltözékeken át a zászlóig. A Rózsa Anna emlékezetét idéző kiállítás október 2-áig várja a látogatókat a képtárban.

 

Mindeközben a Szombathelyi Képtár textilgyűjteménye nemzetközi kapcsolatokat is ápol, például a másik európai textilnagyhatalommal , a lengyelországi Lódz városával. Ott is triennálékat rendeznek, mint Szombathelyen. Sajnos Londonból, Lausanne-ból vagy Kiotóból már kikopott ez a műfaj. A legutóbbi - tizenötödik - lódzi triennáléra 46 országból 130 alkotást válogattak be, a Szombathelyi Képtár kiállításairól jól ismert kárpitművész, Fóris Katalin Elhallgattatott emlékek című alkotását a nemzetközi zsűri különdíjjal jutalmazta. A magyar résztvevőket - Fóris Katalin, Kiss Kaalin, Rónai Éva - egyébként éppen Cebula Anna választotta ki a lódzi bemutatkozásra.

Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója a Rózsa Anna-kiállításban, amely a bejáratnál kezdődik Fotó: Szendi Péter

Szombathely 1970 óta rendez textilbiennálékat, 2000-től textiltriennálékat. Ez az a műfaj, amely csak az emberrel együtt szűnhet meg, tűnhet el a föld színéről. Hiszen ma már minden lehet textil , és ezt az anyagbeli sokféleséget a leginkább a szombathelyi kedvencek , a miniatűr textilek világában érzékelhetjük igazán.

Van miniatűr textil a képtár Rózsa Anna-emlékkiállítás is. Tessék belépni!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!