Kultúra

2015.03.11. 12:47

Képek versekre - Tóthárpád Ferencet ünnepelték a kőszegi művészkörben

Kőszeg – A Kőszegi Csók István Művészkör március 7-én a Hotel Írottkőben tartotta szokásos születésnapi kiállítását.

Némethy Mária

2012 márciusában lépett közönség elé a Kőszegi Csók István Művészkör, és ezt a születésnapjukat azóta minden márciusban kiállítással ünneplik meg. Szombaton a Hotel Írottkőben nyílt meg a tárlatuk, amely több szempontból is rendhagyó volt. Az alkotók – Berényi Sándor, Bráder Tamás Gusztáv, Domsa Károly, Gódor József, Gyöngy Kálmán, Jencsky Beatrix, Koppándi József, Palcsó Julianna, Szabadfi Marianna, Tálas Ágnes, Tölgyesi Ildikó, Zsarnai Sándor – Tóthárpád Ferenc kőszegi költő-író versei alapján készítették el festményeiket, fotóikat, és megemlékeztek névadójukról, Csók Istvánról.

A Csók István Művészkör tagjai balról jobbra: Tálas Ágnes, Berényi Sándor, Domsa Károly, Palcsó Julianna, Koppándi József, Zsarnai Sándor, Tölgyesi Ildikó, Gyöngy Kálmán, Szabadfi Marianna, Jencsky Beatrix, guggol : Bráder Tamás Gusztáv, Gódor József

Palcsó Julianna, az egyesület elnöke megnyitójában megköszönte a költő részvételét és az alkotók munkáját a közös elképzelés megvalósításában. A képek egy része még a nyáron, Szigligeten született, ahol az alkotók egy része festőtáborban vett részt. A kiállított művek mellé versek is felkerültek a falakra, amit a vendégek, az érdeklődők előszeretettel olvastak és érdeklődve keresték a párhuzamokat a szöveg és az arra komponált képek között. Az ünnepelt Tóthárpád Ferenc meghatódva olvasott fel verseiből és szívesen hallgatta a Nagy László intézmény diákjainak versmondását.

Csók István születésének 150. éves évfordulója alkalmából Bráder Tamás Gusztáv ünnepi megemlékezésében méltatta a XX. századi magyar művészet egyik legjelentősebb képzőművészét, a francia impresszionizmus legderűsebb hazai követőjét, az életöröm festőjét, aki Székely Bertalan, Lotz Károly tanítványaként kezdte, majd Münchenben és Párizsban folytatta tanulmányait. Az egyesület tagjai a Kőszegi Vonósok aláfestő zenéje alatt megkoszorúzták az aulában névadójuk portréját.

Legközelebb április 11-én nagy tavaszi képzőművészeti kiállítást rendez a Csók kör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!