Kultúra

2009.03.31. 02:29

Képzőművészeti kiállítás a könyvtárban

Szombathely - A Tavaszi Fesztivál alkalmából nyílt kiállítás két grafikusművész, Bonyhádi Károly és Tulok Lívia munkáiból a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében, Nemzedékek címmel.

Ölbei Lívia

A Berzsenyi Dániel Könyvtár nem először ad teret képzőművészeknek a bemutatkozásra: korábbi sorozatában olyan tervezők, grafikusok mutatkoztak be, akik valamilyen módon kötődnek a könyvhöz; plasztikusan felmutatva tartalom és forma érzékeny és bonyolult kölcsönhatását, egyiknek a másiktól való termékeny függőségét. Ez a szempont - a könyvkapcsolat - természetesen most sem elhanyagolható, a súlypont azonban máshova került: az új könyvtári sorozat a mesterek és tanítványok együttműködésére, stafétaváltására koncentrál. És ez a gondolatkör megint csak könnyen átvezet a könyvtár szellemiségéhez, fenntartásának és működésének értelméhez, hiszen a könyvtár lényegénél fogva maga a folytonosság, az áthagyományozódás, a megőrzés és megújulás szakadatlan hullámzásának helye - és szimbóluma.

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg Bonyhádi Károly és Tulok Lívia kiállítása, amelynek címét, mottóját - Nemzedékek - maga Bonyhádi Károly választotta; és amely a következő tárlatok összefoglaló címeként is szolgál. Szakmai szempontból Halasi Zoltán grafikusművész méltatta a kiállítókat, abból az alaptételből kiindulva, hogy gyakorlatilag kiállításként, bemutatóként működik körülöttünk az egész világ - és innen nézve érzékelhető igazán a vizuális kultúránkat befolyásoló tervezőgrafikus felelőssége. És természetesen a megrendelőké is. Halasi Zoltán nyilván ezért zárta gondolatait azzal a jókívánsággal, hogy igényes megrendelőket kíván - az igényes, érzékeny, tehetséges, szakmailag felkészült grafikusművészeknek.

Bonyhádi Károly megrendelői között van a szombathelyi Weöres Sándor Színház is: Jordán Tamás, a színház igazgatója a tárlatnyitón arról beszélt, hogy az intézmény létrehozása után a vezetőség első dolga volt meghirdetni azt a (jeligés) pályázatot, amelyet aztán Bonyhádi Károly nyert meg - ő tervezte, alakította ki a WS Színház arculatát; az ő játékos-kalligrafikus betűi köszönnek vissza a színház hivatalos levelein, plakátjain.

Jordán Tamás nemcsak megrendelőként , hanem művészként is részt vett a megnyitón: József Attila-verset mondott. És hogy a nemzedékek hívószó ebben a körben is érvényesüljön, Senkovics Petra, az NYME SEK színinövendéke elénekelte a Szomorú vasárnap című örökzöldet; tanára, Falusi Anikó zongorakíséretével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!