Bonbonkirálynő

2017.09.10. 12:00

Meditációból meseszerű bonbonok születtek a vasi nő keze alatt

Szántó Brigitta meditációs tevékenységként kezdett bonbonokat készíteni. Az évek alatt azonban egyre jobb minőségű finomságok kerültek ki a kezei közül.

Kovács Ágnes- Nagy Jácint

Brigi bonbonjai kézműves technikával készülnek. A csokit gyertyaláng felett olvasztja, a töltelék édesanyja receptúrája, saját gyümölcsből

Fotó: Illusztráció

Mára saját vállalkozásba kezdett édesanyjával. Kistermelők, egyedi, saját receptúra alapján gyártott édességgel. Szinte hallom, hogyan roppan a csokoládé a fogam alatt, ahogyan kettéharapom a fényes bonbont. Szívecske, kis virág, csillag, fehér bálna, felcsapott farokúszóval. Olyan szépek, még hozzányúlni is alig merek. Díszdobozban lapulnak, pink, barna, pöttyös hosszúkás csomagolás, kis selyemmasnival. Ha leveszem a tetejét, azonnal érzem a semmivel össze nem téveszthető markáns csokoládéillatot. A csokit pedig mindenki szereti!

Fotók: Nagy Jácint

Tökéletes harmóniában sorakoznak a kis csodák egymás mellett. A színek és a formák változatosak, kóstolásra kínálják magukat. Brigi arra biztat, ne csak a fotózás kedvéért vágjam ketté a finomságot, de azonnal próbáljam is ki, vajon ízlik-e. Először egy fehér csillagocskát majszolok el, benne rumos meggy, szétárad a zamatos töltelék a számban. Aztán gesztenyéset választok, végül fotós kollégám sóhajtozása miatt egy fahéjas-szilvás kockát is kiveszek a dobozból. Kicsit szégyenkezem, korán reggel ennyi nasi, de gyorsan elmúlik a lelkiismeret-furdalás, mert Brigi azt mondja, prémium minőségű csokoládéból készül, nagyon magas a ka-kaótartalma. Az alkotó elmeséli, hogyan is került a bankszférából a kézműves hivatás világába. Lazítani vágyott, lassulni és kikapcsolódni, magától kezdett el bonbont készíteni. Legalább négy éve kezdte ezt a tevékenységet, valami miatt érezte, neki a táplálással van valami dolga. – Éreztem, hogy ez az én utam. Akkoriban sokat dolgoztam, rengeteget voltam úton, nagy felelősség hárult rám. Kis- és középvállalkozásoknak a pénzügyi tanácsadását láttam el, szerettem csinálni, mert a humán és a reál érdeklődésem összekapcsolódott ezen a területen. Brigi magyar–művelődés-szervezőként végzett a főiskolán, aztán tovább képezte magát, kommunikációs szakember lett, mérlegképes könyvelő, bankszakember, közgazdász. Eleinte hétvégén kapcsolt ki a finomságok készítésével, aztán egyre többet ajándékozott el belőlük, a barátai biztatták, hogy ebben a tevékenységben volna fantázia. A technológiát ő maga fejlesztette ki, még netes oldalakon sem böngészett, hogy azokból merítsen inspirációt, inkább kísérletezett.

Ő Brigi, a mennyei bonbonok készítője

A fiatal nő szakmájában vállalati finanszírozással foglalkozott, szeretett a cégekkel kapcsolatot tartani, kreatív és jó munkája volt, de rendkívül sok változás történt a pénzügyi szférában, észrevette, hogy nem jó úton jár. – Imádtam a szakmámat, hosszú évekre megtaláltam magam ebben a munkakörben, aztán mégis be kellett látnom, hogy változtatnom kell. Éreztem, hogy muszáj váltani, mert a testem és a lelkem ordított. Szinte gyógyulásnak nevezem azokat az órákat, napokat, amikor a bonbonokat készítettem, mert akkor csak erre figyeltem, egyfajta belső meditáció volt ez számomra. Brigitta teherbíró, jól veszi a kihívásokat, legyőz minden akadályt, de rá kellett jönnie, hogy itt gyökeresen meg kell változtatnia az életét, ha jól akar lenni. – Valódi sikernek éltem meg, amikor először sikerült tükrös peremet csinálni, ami olyan fényes, hogy látod benne magad! Az a lelke ugyanis. A jó bonbont nem üti ki a kakaóvaj, és nem folyik ki belőle a töltelék. Annál rosszabb nincs, amikor a csomagolás ráragad a csokira, és valljuk be, nem is gusztusos. Ki enne belőle? Brigi sokféle csokival próbálkozott, de mára megvan a jól bevált prémium minőségű fekete csokija, az otthona konyhája is pont megfelel az elkészítéshez, és kell még hozzá idő és nyugalom. Azt tudni kell, hogy Brigitta gyertya fölött olvasztja meg a csokoládét, nem gázlángon és nem forró vízfürdőben, kizárólag ehhez a meditációs eszközhöz ragaszkodik. Úgy véli, ennek az eljárásnak a lassúsága is hozzájárul ahhoz, hogy valóban elmélyült munka eredményeként szülessenek meg ezek a falatnyi csodák.

Brigi bonbonjai kézműves technikával készülnek. A csokit gyertyaláng felett olvasztja, a töltelék édesanyja receptúrája, saját gyümölcsből

Arra kérem, mesélje el, hogy lehet, hogy június óta negyven lóherét talált, ezeket posztolta a közösségi portálon, hihetetlen, milyen sokan kommentelték a bejegyzéseit. – Soha nem kerestem a lóherét, amerre jártam, lenéztem, és ott volt. Az engedélyt májusban kaptuk meg, attól kezdve kutyasétáltatás közben folyton négylevelű lóheréket találtam. Nem viccelek, elhiheted, mintha az élet azt mutatná ezekkel a lóherékkel, hogy jó az irány! Ehhez hit kell, fontos, hogy hiszel-e benne, bogaras vagy-e, tudod-e olvasni a jeleket. Képzeld, még ötlevelű is van, legalább öt darab, ilyenek létezéséről sem tudtam egészen idáig. Brigi hisz benne, hogy ha valaki félelmekkel küzd, meg kell erősítenie magát! Arra kell menni, amerre a félelem visz, mert csak így győzhető le! A mai racionális világ, az anyag világa, olyannyira eltompítja az érzelmeket, hogy nem bírunk figyelni a belső hangra, pedig a megérzéseink nem csapnak be minket. A belső utunkat nekünk magunknak kell megtalálnunk. – Nézd, én úgy élek, ahogy a szívem diktálja! Ez volt bankosként furcsán hangozhat másoknak, de én tudom, hogy csak így érdemes. A bonbonokat már kistermelőként, a tölteléket a saját gyümölcsösükben termelt finomságokból készítik, a recept titkos, és Brigi anyukája kezét dicséri. Most három ízzel állnak a közönség elé, aztán meglátják, mivel érdemes folytatni. Az egyik szombathelyi belvárosi kávézóban megvásárolható a termékük, nagyon jó visszajelzéseket kaptak eddig. Nem nagyvállalkozást akar építeni, sokkal inkább azt a piacot akarja megtalálni, ahol megértik és értékelik, hogy ezek a finomságok szeretettel, szeretetből készülnek. – Ha engem az anyagi világ mozgatna, akkor bankár lennék még mindig! Változtatnom kellett, ez a fajta kézműves tevékenység pedig tökéletes megoldás volt ahhoz, hogy megtaláljam a belső békét, és a saját utamat járjam. Fontos, hogy az ember vállalja a véleményét, álljon ki önmagáért, az álmaiért, és ha szükséges, tudjon váltani, lépni. Én léptem, és tudom, hogy ezt meg kellett tennem! Brigi szerint mindenkinek vannak félelmei, elbizonytalanodása. Megkötjük a saját alkuinkat, de eljön az ideje annak, hogy észrevesszük, szinte megerőszakoljuk magunkat, akár a munkahelyünkön vagy a magánéletben, így aztán egyetlen lehetőség áll előttünk, ki kell venni a fejünket a homokból, és változtatnunk kell. – Azt tapasztalom, ha mered vállalni önmagad, a kockázatot, és a szíved szerint cselekszel, megtámogatnak az égiek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában