Kultúra

2016.03.12. 13:25

Ki a titokzatos barátnő? – Az ifjúsági irodalomról a szombathelyi klubban

Szombathely – Egy kiadó főszerkesztője, Péczely Dóra mesélt (és kérdezett) a szombathelyi TÁMasz Ifjúsági Olvasó Klubban arról, hogyan lesz valaki olvasó és arról,milyen a jó ifjúsági könyv.

Bakos Ágnes

Mindenekelőtt Péczely Dóráról:

Három évig élt Szombathelyen és mindig visszavágyott ide – ezt mesélte szombathelyi hallgatóságának. Felnőtteknek szóló könyveket szerkesztett, csak három éve foglalkozik kortárs ifjúsági irodalommal – de (még) sem tud jó választ adni arra, hogy mi a kortárs ifjúsági irodalom. Azt tapasztalta, a 12 éves kor a vízválasztó: akkor, az addig olvasó gyerekek nagy része elveszíti érdeklődését az irodalom iránt. Tendencia, hogy jobbára a lányok olvasnak tovább, a fiúk ideiglenesen vagy véglegesen leteszik a könyveket. Felmérések szerint az olvasók hetven százaléka nő, harminc férfi – és az ifjú olvasóknál még inkább eltolódott az arány a lányok irányába.

Mit olvas egy szerkesztő? Azt mondta, örök szerelme lett Harry Potter, J. K. Rowling varázsvilága. A varázslótanonccal kapcsolatban úgy látja: az egykor Harry Pottert olvasó gyerekek olvasó felnőttekké váltak (bár lehet újra és újra csak Harry Pottert olvasnak, de legalább olvasnak). Péczely Dóra a problémacentrikus ifjúsági irodalmat szereti. Ott van például John Green-től a Csillagainkban a hiba. (Péczely Dóra azt mondta, ezzel a könyvvel értette meg, mi is az ifjúsági irodalom.) A főszerkesztő azt tapasztalta, hogy divat lett az olvasás (még ha a One Direction brit-ír popzenei formációt nem is tudja meghaladni egy-egy könyv, könyvsorozat sikere). Jó lenne, ha a könyvtáraknak, főleg iskolai könyvtáraknak lenne (több) pénze könyvbeszerzésre, ifjúsági irodalomra. A vásárlás kapcsán érdekes információ a könyvpiac kulisszái mögül: éves szinten a könyveladások egyharmada karácsony előtt realizálódik.

– Egy olvasó gyereknek mindegy, milyen hosszú egy könyv, sőt! – ez is egy fontos tanulság az ifjúsági irodalom gondozásából, mondta Péczely Dóra. Ha egy fiatal olvas, akkor nagyon olvas – kevesli a „csak” néhány száz oldalas könyvet. Elképesztő mennyiségű külföldi regény szól fiataloknak és például Németországban érdekes trendet látott a főszerkesztő. – Egyszer csak elkezdett felfelé ívelni az ismeretterjesztő ifjúsági könyvek piaca. Az oka pedig az, hogy a szülők válaszolni akartak a gyerekeik kérdéseire. Például a Holdról vagy a hódról – ezért vásároltak természettudományos ismeretterjesztő könyveket. Lehet, hogy ez nálunk is irány lesz? Kérdés, egyelőre válasz nélkül. És volt még (részben) megválaszolatlan kérdés a fórumon. Honnan dönti el egy fiatal, hogy mit olvasson? – Azt válaszolják mindig, hogy a barátnője ajánlotta. De hol a barátnő? Ő honnan értesült arról, hogy érdemes elolvasni az adott könyvet? Ki volt az első olvasó? – sorolta a kérdéseit a főszerkesztő. A szombathelyi olvasók válaszaiból kiderült, hogy itt is vannak „titokzatos barátnők”, de sokan hallgatnak könyves közösségi portálok ajánlataira és könyves bloggerekre is. Van olyan is, aki beleolvas egy-egy kiadványba a könyvesboltban, utána dönt, hogy neki való-e. Az biztos, hogy sokan olvasnak szívesen ifjúsági irodalmat, szívesen vették a könyvajánlókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!