Kultúra

2011.06.13. 14:01

Kiállítás a két világháború között működő kisiparosok tevékenységéről

Manapság elég sokszor beszélünk a régi időkről, nosztalgiázunk valahai mesterekről, iparosokról, letűnt szakmákról. A két világháború között nehezen lehetett volna elképzelni azt, hogy egy terméket a sárváriaknak ne Sárváron készítettek volna el. A főutca mintegy 500 méteres szakasza ma szerkezetileg hasonlóképpen néz ki, mint a húszas években. A kétszintes házak felső részén vannak a lakások, lent az üzletek.

Benkő Sándor

A Nádasdy-várban a Mindennek mestersége című kiállítás - amely Sárvár kisiparos világát mutatja be a két világháború között  - megnyitóján Nagy Miklós vezető tanácsos elmondta, hogy a kép annyiban más, mint a húszas években volt, hogy ugyan ma is vannak üzletek ezen az útszakaszon, ám a húszas években megvoltak a  kisipari műhelyek, amelyek a régi korokban uralták a történelmi városmagot. Az 1945 előtti világban egyazon utcában készült a cipő, a ruha, a kalap, a könyv, a szikvíz, a hajvágás utáni fénykép, de még a lószerszám is. Mindez egy 500 méteres útszakaszon. Sárváron 1920-ban 423 önálló kisiparos működött, akik családokat tartottak el, segédeket alkalmaztak.
Egyre csökkent azonban a hagyományos mesterségek száma, ám a fejlődéssel új ágazatok jelentek meg, mint a mechanikus, a géplakatos, a villanyszerelő, az üveges, a nyomdász, a fényképész, a kocsifényező. A 1920. század fordulóján Sárvár nagyipari fejlődése, s a nyomában megjelenő népességnövekedés piacot teremtett a kisiparnak. Nyomon követhető az élelmiszerellátással, gyártással foglalkozó pékek, hentesek, mészárosok, a ruházattal foglalkozó szabók, cipészek, valamint a házépítéssel és lakberendezéssel foglalkozó kézművesek, asztalosok, kőművesek és lakatosok számának emelkedése.

A 30-as években, a kezdődő válság idején,  a helyi újságban ilyen felhívások jelentek meg: Vásároljunk magyar árut sárvári kereskedőtől és iparostól! vagy: Magyar árut! Sárvári árut!
Nagy Miklós idézte dr. Kovalóczi Rezsőt, az Ipartestületek Országos Központjának főtitkárát, aki 1941-ben ezeket a szavakat mondta a kisiparosokról: A silány tömegcikk uniformizálja a fogyasztást, és az ember életét is egyéniségétől megfosztott tömegcikké teszik.

Az igazi iparos munkája nemcsak a kéz, hanem az agy, a gondolat, a művészi és szépérzék, a kultúra terméke. A sárvári Nádasdy-vár múzeumának időszaki kiállítása tárlóiban Szibler Gábor rendezésében pillanthatunk bele Sárvár kisipari életébe a két világháború közötti időszakában.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!