Magyar Világ 1938-1940

2019.12.06. 22:18

Kiállítás nyílt az utolsó békeidők Magyarországáról (videó)

Trianon után Magyarországot életképtelen állapotba hozták, de az ország brutális szellemi és fizikai választ adott: életben maradt, sőt kultúrája olyan mértékben virágzott, mint azelőtt soha – nyitotta meg Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a Magyar Világ 1938-1940 című kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely a Magyarságkutató Intézet és a Kodolányi János Egyetem szervezésében jött létre. A tárlat Magyarország második világháború előtti utolsó békeéveinek társadalmát, eseményeit mutatja be.

Dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter, Varga Benedek, Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Szabó Péter, Kodolányi János Egyetem rektora

Forrás: MKI

Fotó: Bárdossy László

Kásler Miklós a megnyitón úgy fogalmazott: ebben az időszakban az emberek érezték a fejlődést, ugyanakkor a veszélyeknek a szavakban nem megfogható jelenlétét is. Úgy látja: nem baj az, ha a mai ember megérti, milyen volt ez az időszak.

Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója beszédében kiemelte: büszke arra, hogy az intézet megalakulásának első évében már ilyen kiállítás szervezésében vehet részt, hozzátette ugyanakkor, hogy előkészületben van már a második tárlat is. Horváth-Lugossy Gábor reményét fejezte ki, hogy minél több fiatal ellátogat majd a mostani kiállításra.

Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora úgy látja: kevés korszaka van a magyar történelemnek, amiben olyan sok tudatos torzítás van, mint a két világháború közötti időszak. Hangsúlyozta: az a cél, hogy a fiatal generációk, élménnyel gazdagodva, utána olvassanak ennek a korszaknak.

" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Nyári Gábor, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa és a kiállítás kurátora szerint Magyarország szempontjából ezek az évek ténylegesen békésnek számítottak. Kiemelte ugyanakkor, hogy a tárlat nem feledkezik meg ennek a korszaknak az árnyoldaliról sem, például a parasztság megoldatlan helyzetéről. A kutató hozzátette: igyekeztek nagyon interaktívra építeni a tárlatot, hogy meglegyen a látogatóknak az időutazás-élményük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában