Kultúra

2016.05.20. 13:15

Kinyitott a Szombathely Bár: Szabó Tibort imádják a nők

Szombathely – Szívében bomba van, énekelte végül (plusz a ráadás). Bár ma a bomba sajnos megint önmagát jelenti elsősorban; nem úgy, mint ebben a pesti dalban.

Ölbei Lívia

De talán éppen azért telt meg a WSSz Krúdy Klubja Szabó Tibor és zenekara koncertjére csütörtökön este, mert kinn gyakran bombák robbannak. Inkább suhannánk meseautón, miközben angyalok vigyáznak ránk.

Igazi nőnap van ma, idézi szemfüles kolléganőjét köszönésképpen Szabó Tibor színművész a telt házas Krúdy Klub pódiumán. Arra utal, hogy 90 (vagy talán 98 és fél) százalékban lányok, asszonyok, hölgyek jöttek el ma este, hogy mind beszálljanak abba a varázslatos Meseautóba és elsuhanjanak egy kicsit a valóság elől. Persze ez is valóság: Szabó Tibor énekel, mögötte az erősen koncentráló zenekar: Koller László (nagybőgő), Peltzer Géza (harmonika, zongora), Völgyi Attila (gitár, mandolin). Francia sanzonok, olasz slágerek, kubai ritmusok, román városi dal, magyar kuplé és filmdal, Karády-édesbús (mint műfaji megjelölés). Csupa örökzöld. Csupa szerelem. Szabó Tibor mindent az eredeti nyelven énekel, aztán apró információkkal is szolgál. Például elmeséli, hogy a Párizs ege alatt című híres szerelmesdal végén az eredeti verzióban szivárvány feszül a szerelmesek városa, Párizs fölé. Itt emlékezik meg kis utalással a néhány hónappal ezelőtti párizsi robbantásos terrortámadásról. Hogy ne legyen több hasonló. Maradjon Párizs a szerelmeseké.

Nahát, a Krúdy Klubban is szivárvány van: a mennyezeten működésben a színváltó glóriás fények. Nevezzük ezt az estet főpróbának, az igazi Meseautó-szezon majd ősszel kezdődik. Milyen jó lesz hallani, ahogy Szabó Tibor megint kiereszti a hangját – hogy „Che bella cosa...!" - mondjuk egy fázós októberi estén. És amikor kiereszti, akkor majd újra bevillan egy 2009-es szombathelyi bemutató, az imádnivaló Anconai szerelmesek, amelyben az est főszereplője szintén főszerepet játszott: Nicomaco anconai polgárt, akit (mit lehet tenni) kicsit megbolondít a szerelem (az övcsatjáról most ne beszéljünk). Telt ház van, és a telt ház nagy öröm, bár ki tudja, nem járna-e ehhez a Meseautó-esthez tenyérnyi táncparkett. Még komoly tánciskolás múlt se kell ahhoz, hogy az ember lába egyszer csak megmozduljon. Viszont ha táncparkett, akkor táncpartner. De dúdolni akár most is lehet. Főleg, hogy kifejezetten női dalok is elhangzanak; ráadásul többnyire elég picit átigazítani a szöveget, hogy így is, úgy is hiteles és hihető legyen.

Mindent összevetve: hiába menekülsz, hiába futsz, a sorsod elől futni úgyse tudsz. Szabó Tibor énekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!