Kultúra

2017.01.30. 19:20

Királylányos történet - Rigócsőr, ahogy Szálinger Balázs színpadra fogalmazta

Celldömölk - A magyar kultúra napján mutatta be a Soltis Lajos Színház legújabb zenés mesejátékát, a Rigócsőr királyt, amely a megyei miniturné után most - legalábbis egy délutáni előadás erejéig - visszatér a Koptik Odó utcai kamaraszínházba.

Ölbei Lívia

A darab szerzője Szálinger Balázs, akit ma már nemcsak költőként, hanem sikeres színpadi szerzőként is jegyeznek a kortárs irodalomban. Nem először fordul már ismert, nagy történethez", amelyet aztán továbbgondol, továbbír, a sajátjává tesz, színpadra alkalmaz (valahogy úgy, mint William Shakespeare). A Rigócsőr király című mesejáték a Grimm testvérek meséje nyomán született, elsőként bábszínpadi változat készült belőle, 2016-ban Debrecenben. És most itt van a celldömölki bemutató. A Soltis Lajos Színházban Ecsedi Erzsébet, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színésze, a celli társulat régi munkatársa rendezett előadást a történetből, amely bizonyos szempontból éppen Shakespeare Makrancos Katájának párja, vagy inkább ellenpárja.

Rigócsőr király. Piller Ádám és Nagy Zsuzsi, úton a szerelemhez

Az ajánló szerint igazi királylányos történetről van szó: A durcás királylány beteljesíti sorsát és elnyeri az igaz szerelmet, de ehhez hosszú és tanulságos út vezet. Az ifjú Rigócsőr király furmányos módon tanítja meg a királylánynak hogy a bölcsességhez és a megbékélés elnyeréséhez türelmesebbé, szerényebbé, önzetlenebbé kell válnia. A Shakespeare Makrancos Katájára hajazó történet a mese nyelvén tanítja a gyermekeket örökérvényű igazságokra: a durcás királylány viszontagságai által." A debreceni ajánló meg azt mondja, hogy rögös út vezet az igaz szerelemhez, különösen, ha valaki a világ legválogatósabb királylányának próbálja elnyerni a kezét. Hát még, ha ez a valaki - finoman szólva - nem a legdélcegebb dalia! Ebből nem lehet más, csak bonyodalom! Mi lakik a rátarti királylány szívében? Mi a fontosabb, a szépség vagy a belső értékek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ előadásunk, bábok, élő emberek, gondolatok és érzések segítségével".

Király, fiú, lány: Sipos László, Piller Ádám és Gasparics Laura Fotó: Soltis Lajos Színház

A celldömölki előadás címszerepét Piller Ádám játssza. A Királylány Nagy Zsuzsi, a Király Nagy Gábor, Rigófiú Sipos László, a Rigólány Gasparics Laura / Sarlós Napsugár, a Szakácsné és Kérő Ziembicki Dóra, az Inas, a Pap, és egy másik Kérő szerepében Tóth Ákos tűnik föl a színpadon. Rendezőasszisztens: Ecsedi Csenge, díszlet: Marton Miklós, jelmez: Ecsedi Erzsébet, zene: Gregorich Bálint

Abban persze nem kell kételkednünk, hogy a mese végén minden jóra fordul: Rigócsőr és a durcás, rátarti - és nagyon szép - királylány egymásra talál. Hogy miképpen, legközelebb február elsején (szerda) 14 órakor ellenőrizhetjük a Koptik Odó utcai kamaraszínházban. Az első tapasztalatok szerint a gyerekek jól fogadják az előadást, amely a felnőtteknek is fontos tanulságokkal szolgálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!