Kultúra

2014.12.05. 09:35

Királyok és kisemberek – Komikus történelmi tragédia és musical

Szombathely - Hosszú út az éjszakába, Vitéz Mihály, Sweet Charity, A király mulat Szombathelyen.

KISS MARI elindul, és akkor nincs mese, muszáj lélegzet-visszafojtva nekünk is útra kelnünk. Eugéne O'Neill klasszikusa, a Hosszú út az éjszakába másfél nap története. Amikor a függöny felgördül, feszültséggel teli szobában találjuk magunkat. 1912 augusztusában vagyunk, egy reggelen, amikor a kopott ruházatú, alkoholista művész, James Tyrone – Trokán Péter – fiai, Edmund és Jamie – Kenderes Csaba e. h. és Orosz Róbert – szembesülnek a ténnyel, hogy édesanyjuk, Mary – Kiss Mari – ismét elindult a morfinizmus tragikus lejtőjén. Jamie elvesztette munkáját, Eddie pedig érezhetően súlyos beteg. Ahogy telik az idő, egyre tapinthatóbbá, súlyosabbá válik a valóság. A családi pokol arcképcsarnokát Cathleen egészíti ki, őt Varga Dóra játssza. Dramaturg: Ari-Nagy Barbara, díszlet: Khell Csörsz, jelmez: Füzér Anna. Zenei szerkesztő és rendező: Szabó Máté – új hang a kiemelkedő minőségű „rendezői karban".

BAJOMI NAGY GYÖRGY a „kalandvággyal megáldott karrierista", Vitéz Mihály szerepében tűnik föl legközelebb. Ő a címszereplője a centenáriumi Weöres-pályázat győztes drámájából készülő előadásnak. A szerző, Székely Csaba árfolyama most magasan jár a drámaíró-tőzsdén: nagy öröm, hogy Szombathelyen is találkozhatunk vele. A darabról így morfondírozik: „A karizmatikus havasalföldi uralkodó, Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját. Hogyan történhetett ez? Előbb foglalkoztatni kezdtek az ide vezető események, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály. Felfedeztem benne a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika (...). Megláttam benne a mai politikust." Hogy mindezt hogyan látja a rendező, Béres Attila? Hamarosan kiderül.

NAGY CILI, vagyis Charity Hope Valentine a New York-i éjszakában dolgozik – ahogyan ő fogalmaz: adakozik –, egy lepukkant lokálban táncol és vadidegen férfiakat tesz boldoggá. Szívének rejtett csücskében azonban egyetlenegy vágy él, az, hogy végre valaki őt ajándékozza meg a boldogsággal. Valaki, aki szereti, aki nem csapja be, nem csalja meg, nem lopja el a pénztárcáját és nem használja ki. Aztán egy szép napon ez a szeretnivaló lány bent ragad egy liftben egy fiúval, aki végre kedves, rendes és... klausztrofóbiás. A Sweet Charity című musicalt Federico Fellini Cabiria éjszakái című világsikerű filmje alapján írta a Neil Simon – Cy Coleman – Dorothy Fields trió. A darab ősbemutatójára 1966-ban került sor a Broadway-n, Bob Fosse rendezésében. Momentán Béres Attila vezetésével viszi színre a társulat, a slágereket máris lehet dúdolni. Egy kis swing, egy kis jazz, egy spirituálé – és a Big Spender.

JORDÁN TAMÁS szoknyabolond uralkodót játszik a tavaszi szezonban. A király mulat Victor Hugo 1832-ben bemutatott, és mindjárt az első előadás után betiltott színpadi műve, amelyben a szoknyavadász uralkodónak még az udvari bolond titokban felnevelt, gyönyörű lányát is sikerül becserkésznie, ezért Triboulet tehetetlenségében gyilkos bosszút forral. Aki most felkiáltana, hogy „de hiszen ez a Rigoletto!", nem téved: a Verdi-opera alapja A király mulat. A romantikus tragédia aktuális kérdéseket vet föl: Megőrizheti-e egy művész alkotói és erkölcsi szuverenitását, ha feltétel nélkül a hatalom oldalára áll? Van-e joga ettől kezdve méltányosságot és szolidaritást várni a közvéleménytől, ha a diktatúra esetleg a magánéletét is gátlástalanul kikezdi? Állhat-e személyes bosszút az ő apai érzelmeit is lélektelenül semmibe vevő politikai és morális gazemberen, aki történetesen a feljebbvalója? Az előadás rendezője Valló Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!