kultúra

2019.04.22. 13:00

Kissomlyón megint készül valami – Kelemen Zoltán ír, rendez, a falu játszik

Ezúttal a lőcsei fehér asszony híres történetének nyilvános bemutatójára készül a Somolygó Amatőr Színtársulat, amely Kelemen Zoltán színész (a WSSZ társulatának tagja) nem először mutatja meg, hogy mire képes a színpadon egy igazi közösség.

Vas Népe

A lőcsei fehér asszony feketében. Bemutató májusban a kissomlyói művelődési házban Fotó: Benkő Sándor

A lőcsei fehér asszony történetét Jókai Mór regényéből ismerhetjük, a történetből Maár Gyula forgatott játékfilmet. A főhős, Géczy Julianna a valóságban is létező személy volt: egy 1714-ben lefolytatott felségárulási per őrizte meg nevét. A Rákóczi-szabadságharc idején Géczy Julianna hol önfeláldozó tetteket hajtott végre, hol pedig árulásával császári kézre játszotta Lőcse városát – a regény szerint.

A lőcsei fehér asszony feketében. Bemutató májusban a kissomlyói
művelődési házban Fotó: Benkő Sándor

Az önszerveződő, kissomlyói tagokból álló szereplőgárda (Somolygó Amatőr Színtársulat) a helyi kultúrházban tartott főpróbát a nyilvános bemutató előtt. Jó, ha ismerjük a Jókai-regényt, de az se baj, ha nem: Kelemen Zoltán vadonatúj színpadi változatában a lőcsei fehér asszonyként elhíresült Korponayné Géczy Julianna bírósági tárgyalása – a per – tárul a közönség elé. A bírósági tárgyalás pedig „több minden más mellett olyan kérdésekre keresi a választ, hogy „ártatlan-e, aki nem bűnös vagy bűnös-e, aki nem ártatlan”. Ezekkel a kérdésekkel az embernek – egyénként és egy vagy több közösség tagjaként is – előbb-utóbb szembesülnie kell. És hol máshol jöhetne létre szebben, pontosabban a szembesülés, ha nem színházi körülmények között; ráadásul egy jól működő, eleven közösségben. A címszerepet Kostyák Borbála játssza, a görög tragédiákat – és az amatőr színjátszás legjobb hagyományait – egyszerre megidéző puritán térben zenészek is közreműködnek az előadásban: Horváth Dániel és Ger­gácz András.

A nyilvános bemutatót májusban tartják, ugyancsak Kissomlyón, a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában