Kultúra

2014.08.12. 12:55

Módy Péter szobrász dolgozott a parkban

Rum - Módy Péter szobrászművész-restaurátor dolgozott azokon a műveken, amelyekből parkot alakítottak ki a falu szülötte, Rumi Rajki István tiszteletére.

Merklin Tímea

Rumi Rajki István 50 éves, világlátott, híres művész volt már – még az USA-beli Ohio államban is van szobra -, amikor felvette szülőfaluja, Rum nevét – művésznévként. Ezzel a névvel lett közismert Szombathelyen is, hiszen régóta a városkép része a Szent Márton megkereszteli anyját című műve a templom előtt, az ő alkotása volt az eredeti Pelikán szobor a parkban, és sokan emlékeznek a rendőrségi homlokzaton, majd a Csónakázótónál egykor állt daliákra, amelyek jelenleg a város raktárában pihennek.

Módy Péter dolgozik a parkban. Az emlékműre Tornai Endre András Rumi Rajki portréját öntette ki. Fotó: Merklin Tímea

A művész szülőfalujába való „visszahonosításának" jelentős állomása, hogy a falu közepén, a körforgalom mellett, az Indóháznál vitték végbe azt a térfejlesztést, amit a szobrász emlékének szenteltek, és az ő mintái alapján alkotott posztumusz szobrokról Rumi Rajki István Parknak neveztek el. Mindjárt a bejáratnál állították fel azt az emlékművet, amely megörökíti, hogy „Rumi Rajki István (1881-1941) gazdálkodó szülők gyermekeként született Rumban.

Kőfaragó segédből küzdötte fel magát országos jelentőségű szobrásszá. Münchenben, Párizsban, majd Budapesten Stróbl Alajos tanítványa volt. Tevékenységét Szombathelyen és Budapesten folytatta. Művészete a magyar szobrászat megújulásáért küzdő erőteljes hang". Mit jelent az, hogy hang?

Módy Péter szobrászművész, restaurátor adja meg a választ, aki az emlékművet készítette, szövegét megfogalmazta, és Rumi Rajki mintái után a szobrokat kifaragta.

– Az Ősi szántás című szobrot egy 2,5-ször kisebb makett alapján nagyítottam fel – meséli. – Nagyon nehéz volt faragni, mert úgy peng a kő, mint a harang, ráadásul az áttöréseket csak nagyjából lehetett kialakítani, hogy el ne törjön a szállításnál, itt a helyszínen kell véglegesíteni. A mészkő a Dunakanyarból való, fagyálló süttői mészkő, ebből van az Országház is. A mű befoglaló mérete egy hat tonnás kő volt, amelyből 4 tonnányit lefaragtam, a végső méret alig két tonna. Idehozni sem volt könnyű, mert a román határ mellett, Apátfalván dolgoztam vele, ott volt akkora műhely, hogy lehetséges volt benne ekkora tömböt faragni.

A park harmadik darabja a Dalia című szobor posztamensen – ezt a Rumi Rajki szobrot – amely negyedmagával állt hajdan a rendőrség homlokzatán Módy Péter fotók alapján mintázta újra. Ez 1,6 méter magas alak, az eredeti figurák 2,2 méteresek. Milyen érzés egy szobrásznak más szobrait faragni?

– A restaurátori munkához hasonlít annyiban, hogy alázat kell hozzá, tisztelet az előd iránt, aki kitalálta – mondja Módy Péter szobrász. – Szép feladat, ugyanazért, amiért például egy barokk szobrot is szívesen helyreállít az ember. Meg tudom határozni, mérni magam a múlthoz képest is, és közben rengeteget tanulok, ez a saját élvezetem.

A Rumi Rajki István Emlékpark létrehozásához a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adott 8 millió forintot, és a helyi önkormányzat biztosította a pár százezer forintos önerőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!