Kultúra

2017.05.29. 19:36

Kodály Zoltán csillagként ragyogott fel Kőszegen

Háromnapos fesztivállal emlékeztek Kodály Zoltán 80 évvel ezelőtti kőszegi látogatására, ahol a zenéé volt a főszerep.

Cseszkó Tamás

A Jurisics-várba igyekezve azt számolom, hogy idén lenne 135 éves a magyar zenei élet egyik legmeghatározóbb személye, Kodály Zoltán. Majd másfél évszázad választ el minket attól a géniusztól, aki az 1800-as években született, akkor, amikor még királya volt az országnak, akit nem mellesleg Ferenc Józsefnek hívtak, és még javában állt az Osztrák-Magyar Monarchia.

Kőszegre érve mégis karnyújtásnyi közelségbe került hozzánk Kodály, akit méltán nevezhetünk történelmi személynek. Ott volt özvegye, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, mi több, édesanyját is magával hozta a rendezvényre. A zongora mögött Vásáry Tamás ült, aki hosszú éjszakákon át mesélte nekem, mennyi minden kötötte egykori tanárához, és aki a történelem viharos napjain is kiállt mellette. Sőt, voltak olyanok, akik ott voltak abban a kőszegi kórusban, melyet a zeneszerző nyolcvan évvel ezelőtt maga vezényelt.

A vendégkórusok közösen énekelték Berzsenyi–Kodály A magyarokhoz című művét. Vezényelt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Előtérben Gráf Zsuzsanna, Kőszeg város szülöttje, Liszt-díjas karnagy, a Kodály Ünnep főszervezője
Fotó: Cseszkó Tamás

Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere a szombati kamarazenei koncert programján úgy fogalmazott, Kodály Zoltán valódi apostola volt a magyar zenének. - Márpedig az apostolság több, mint sztárság, ahhoz hitvallás és követők is társulnak - foglalta össze a városvezető Kodály munkásságának lényegét. Huber László, Kőszeg polgármestere az esti kórustalálkozót nyitotta meg, méltatta a város szülöttjének, Gráf Zsuzsannának a munkáját. Mint mondta, nyitott ajtókat talált Kőszegen akkor, amikor megosztotta azon tervét, hogy itt rendeznék meg a Kodály Ünnepet. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nemcsak politikusi, hanem karnagyi minőségében volt jelen, a gála végén Kodály-Berzsenyi A magyarokhoz című művét vezényelte. A rendezvény védnöke Ágh Péter, Kőszeg országgyűlési képviselője volt. Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ritkán lehet olyan színvonalas kulturális táplálékot kapni vidéki kisvárosban, mint ami nekünk jutott a hétvégén Kőszegen. A program műsorvezetője Mohai Gábor színművész volt, közreműködött többek között Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester, Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész, Gráf Zsuzsanna Liszt-díjas karnagy, dr. Lakner Tamás egyetemi tanár, Liszt Ferenc-díjas karnagy, Tillai Aurél Kossuth-díjas érdemes művész, Tóka Ágoston orgonaművész, Bretz Gábor Liszt-díjas operaénekes, Horváth László klarinétművész, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, dr. Nemes László Norbert karnagy, a Pécsi Kamarakórus, a Kodály Vonósnégyes, az Angelica Leánykar, a Bartók Béla Férfikar, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus.

Miközben szombat este a Jurisics-vár dísztermében telt házas közönség előtt hallottuk a kórusok hol harsányan vidám, hol érzékenyen szomorú Kodály-átdolgozásait, nem volt kétségünk afelől, hogy a zene összetartó ereje valóban képes összekapcsolni a dimenziókat. Valódi csoda történt Kőszegen ezen az este, és ahogy a legilletékesebb, Kodály Zoltánné fogalmazott a rendezvény végén, Kodály csillaga ezekben a napokban még fényesebben ragyoghatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!