Londonból Japánba

2019.01.12. 12:56

Kölcsönadják a tokiói olimpiára Van Gogh híres napraforgóit

A British Museum az elmúlt csaknem száz évben mindössze kétszer engedte Londonon kívül bemutatni gyűjteményének egyik legértékesebb képét.

Netherlands, Northern Holland, Amsterdam, Museum district, Van Gogh museum, Sunflowers (1889) by Vincent Van Gogh

Forrás: AFP / Hemis

Fotó: René Mattes

A galéria hatvan másik alkotással együtt adja kölcsön a napraforgós képet – írta internetes kiadásában a The Art Newspaper. A művek először a nyugati művészetnek szentelt japán nemzeti múzeumban lesznek láthatók Tokióban 2020. március 3-tól június 14-ig, majd az oszakai nemzeti művészeti múzeumban 2020. július 7. és október 18. között. Az olimpiai játékokat az év július 24. és augusztus 9. között rendezik.

A japán fővárosban egyébiránt látható Vincent van Gogh egy másik napraforgós képe, azt a Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art őrzi.

A kölcsönbe adás a művek számát tekintve a legnagyobb lesz a londoni galéria csaknem kétszáz éves történetében.

Van Gogh napraforgós képe mellett a 15. és a 20. század között készült műveket bocsátanak a japán múzeumok rendelkezésére, az alkotások pontos listáját azonban csak ősszel közlik. Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a londoni galéria látogatóinak csalódást okozhat, hogy hozzávetőleg kilenc hónapig nem lesznek láthatók egyes remekművek.

A Nemzeti Galéria 1924-ben tett szert Vincent van Gogh egyik napraforgós csendéletére. A festmény azóta csak 2002-ben és 2013-ban hagyta el Londont, mindkétszer az amszterdami Van Gogh Múzeumnak adták kölcsön.

A Japánban rendezendő kiállítások, amelyeket becslések szerint több mint egymillióan is megtekinthetnek, a távol-keleti ország egyik legnagyobb médiavállalata, a Yomiuri Shimbun támogatásával valósulnak meg. Anyagi ügyekkel kapcsolatos részleteket egyik fél sem közölt, de értesülések szerint a kölcsön több millió fonttal gyarapítja a londoni intézményt.

Ritkán láthatók együtt a napraforgós képek

Vincent van Gogh két sorozatot festett a napraforgókról. A fennmaradt, közgyűjteményekben lévő pár darab szinte sohasem látható együtt, egyrészt mert törékeny állapotuk miatt egyáltalán nem vagy csak kivételes körülmények esetén szállíthatók, másrészt azért, mert a legnépszerűbb alkotások közé tartoznak az őket őrző intézményekben, amelyek így csak vonakodva adják őket kölcsön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!