Kultúra

2017.06.07. 19:35

A könyvekről szól ez a hét Szombathelyen

SZOMBATHELY Változatos programokkal indult el az idei könyvhét. Összeállításunkból nemcsak a részletes programokat ismerheti meg, hanem megtudhatja azt is, hogy kik a vasiak kedvencei.

Budai Dávid

Mostantól egy hétig minden a könyvekről szól, hiszen elstartolt a 88. Ünnepi Könyvhét és a 16. Gyermekkönyvnapok. Míg a fővárosban csak ma kezdődnek a könyves programok, addig Szombathelyen már túl is vagyunk három könyvbemutatón, ám aki csak mától csatlakozik a kézzel fogható irodalom ünnepéhez, annak is jól be kell osztania az idejét, ha mindenhol ott akar lenni, hiszen hosszú évek óta nem volt olyan gazdag programkínálat a könyvhét alkalmából, mint idén - tudtuk meg Nagy Évától, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatójától.

Ma 17 órakor például Böröczki Mihály Öltögető című verseskötetének szerzői estje lesz. Dr. Puskás Tivadar polgármester pénteken 15 órakor, a Fő téren mond köszöntőt a könyvhét alkalmából, Bajomi Nagy György színművész tolmácsolásában pedig elhangzik Lackfi János Egy mondat című verse, majd következik a Hangyaboly Népzenei Együttes műsora. 16 órától lesz a könyves kvízjáték ismertetése, ahol a helyesen válaszolók értékes ajándékokat nyerhetnek. Mi másról is szólhatna a játék, mint a kortárs magyar irodalom legfrissebb terméséről, amelyből a könyvtár-igazgató személyes kedvence a Párducpompa Tóth Krisztina tollából.

A könyvben olvasható ötven történet a mi mindennapi életünkben játszódik. Mintha mi állnánk saját magunk előtt a sorban. Gogol szelleméhez hűen: ha nevetünk, magunkon nevetünk. Márpedig, ahogyan a könyv ajánlójából kiderül, abszurd humorból és empatikus iróniából itt nincs hiány.

A Párducpompa elbeszélései groteszken realista pillanatfelvételek, lírai lassítások, precíz megfigyelések arról, miképpen élünk és félünk a mai Magyarországon. Pontos történetek az útvesztésről út közben. A bevándorlásról és a kivándorlásról, a szegénységről és a betegségről. A Párducpompa olyan, mintha egy teljes kört mennénk valamelyik trolival: ugyanott vagyunk, mint ahol felszálltunk, mégis máshogy és máshová érkezünk meg.

A szombathelyi olvasók - ha csak a szépirodalmat nézzük - akkor Gerlóczy Márton, Rakovszky Zsuzsa, az imént említett Tóth Krisztina műveit kedvelik nagyon, de most az abszolút sztár egyértelműen Grecsó Krisztián, akinek a könyveit hiába is keresnénk a könyvtárban, mivel bizonyára mindegyik valamelyik olvasó éjjeliszekrényén hever. Egy felmérés szerint ugyanis leginkább este, meg utazáskor veszünk kezünkbe könyvet, már persze ha könyvet használunk olvasáshoz. Igaz, a könyvtárba járók számán nem lehet észrevenni, hogy az e-könyvek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a könyvpiaci tortából. - Az ismeretségi körömben talán ketten, ha olvasnak e-könyvet. A könyvtár látogatóinak száma évek óta 200 ezren felül van, ők évente 350 ezer kötetet is kikölcsönöznek. Ez a szám nagyon magas, könyvtárhasználatban csak a nagyvárosok köröznek le minket - mondta Nagy Éva.

21 másodikos olvasott egymásnak hétfőn az oladi felolvashow-n. Fazekas Noémi (középen) az őzikékről mesélt Fotó: Unger Tamás

Úgy néz ki tehát, hogy szeretünk olvasni, és mivel szerencsénkre a legkedveltebb szerzők kortársaink, időnként találkozhatunk is velük. Még nagyobb szerencse, hogy Vas megye legnépszerűbb íróját sikerült Szombathelyre csábítani. Grecsó Krisztiánnal szombaton 15 órakor találkozhatnak az olvasók a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az íróval dr. Bokányi Péter irodalomtörténész beszélget. Ez azonban csak egy a számos program közül, hiszen miután pénteken ismertették a könyves kvíz játékszabályait, 16.20-kor jön a Garabonciás Együttes koncertje, 17 órakor pedig a gyerekeknek olvasnak fel a könyvhét újdonságaiból, majd 17.15-kor érkezik a Kalimpa Színház mesekoncertje. 18 órakor aztán kiderül, ki tud a legtöbbet a könyvekről, jön a kvíz eredményhirdetése, majd 18.20-kor Rosta Géza zenés gyermekműsora, végül 19 órakor Szombathely Város Fúvószenekara játszik.

Mindeközben pénteken tíz órakor a Mesebolt Bábszínház művészei mesélnek a könyvtárban, 18 órakor pedig ünnepi könyvnap lesz a színházban. Hétfőn Devecsery László mutat be két könyvet, köztük a sajátját (Iszak Péter: Lét-tér-kép, Devecsery László: A Manóvár lakói), kedden Fűzfa Balázzsal beszélgetnek két új könyvéről (Kifelé a ködből, Szavak és szóközök), szerdán pedig Markó Péter Túl az előítéleteken című könyvének lesz a bemutatója. Mindhárom program 17 órakor kezdődik.

FELOLVASHOW-VAL NÉPSZERŰSÍTENEK

A Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziumának könyvtára évről évre csatlakozik a könyvhéthez. Változatos programokat kínálnak a diákoknak, a legnépszerűbb mindig a felolvashow. Az esemény lényege, hogy diákok bemutatják egymásnak a kedvenc könyveiket, majd felolvasnak belőlük egy-egy részletet is.

Ezzel mind az olvasást, mind a könyveket népszerűsítik, hiszen ma már a legtöbb tanuló életének nem meghatározó eleme a papír alapú, kikapcsoló olvasás. Persze nem csak ezzel telik a könyvheti program: Papírszínházzal is nevelik a jövő olvasóit. De hogy még élvezetesebbé és vonzóbbá tegyék a programokat, a végén megkoronázzák a felolvashow királyát és királynőjét - így valóban játékos módon kerülnek közelebb a gyerekek a könyvekhez.

A híres mesealakok activityjében pedig még több érdekes figurával ismerkedhetnek meg, így talán a kedvük is megjön, hogy elolvassák a történetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!