Kultúra

2013.06.06. 16:23

Könyvheti nyitány

A könyvhét első rendezvénye volt csütörtökön Jakab-Köves Gyopárka novelláskötetének bemutatója.

Merklin Tímea

A Szombathelyen élő írónő négy gyermek édesanyja, 1971-ben született. Novellái a magyar élet 20. századi és mai színtereit villantják fel. Szereplői korszakunk jellegzetes, de nem rendkívüli alakjai. Hétköznapi élethelyzetekben, az alapjaiból kifordult világban keresik a boldogulás útjait, szinte megoldhatatlan erkölcsi dilemmák között. Számítanak az olvasó együttérzésére. A könyvhét mai napját a kortárs irodalomnak szentelik. Az Agora Savaria Mozi árkádjánál könyvvásár van sok irodalmi műsorral, a Nagy versmondás 14 órától lesz a Fő téren.

Bemutatták Jakab-Köves Gyopárka kötetét

Jakab-Köves Gyopárka Istenhegyi fogadó című novelláskötetének bemutatója az ünnepi könyvhét első rendezvénye volt csütörtökön a Berzsenyi könyvtárban.

 

Jakab-Köves Gyopárka első könyvével, az Istenhegyi fogadó című novelláskötet premierje előtt (Fotó: Szendi Péter)



A tizenkét novellát tartalmazó kötet Gyurácz Ferencnek köszönhetően jelent meg a Magyar Nyugat Könyvkiadó által. Az írások méltó folytatásai a mikszáthi, móriczi magyar novellairodalomnak. Ahogy Nagy Éva, a könyvtár igazgatóhelyettese fogalmazott, szerzőjük női témákkal foglalkozik, de ez mégsem "libairodalom". Nem az unatkozó szépasszonyok firkálmányaihoz hasonlítható szövegekkel van dolgunk  - mondta dr. Sipőczné Miglierini Guiditta irodalomtörténész, - Gyopárka novellái tömörek, nagy sűrűség és objektív látásmód jellemzi őket.

Teljesen hiányzik belőlük a posztmodern szemlélet, van szerkezetük, olvashatók és élvezhetők, rend van az írásokban. Hogy megerősítse az elhangzottakat, Szarvas József  Jászai-díjas érdemes művész olvasott fel Gyopárka egy novellájából, erőteljes, mélylélektani dráma bontakozott ki a részletekből.

 


Az írónő tíz éve él Szombathelyen, amióta református lelkész férjét ide megválasztották a gyülekezet vezetőjének. Négy gyermekük van, a legnagyobbik, Gerlice muzsikált a bemutatón. A könyvhétre megjelenik egy másik kötete is: a Konokok című regénye a Magyar Napló Kiadónál. 

- Sokszor csak csendben ülők és figyelek. Begyűjtöm a tapasztalatokat. Aztán gátlástalanul leírom, hogy nyilvánvalóvá váljék, milyen világban élünk - mondta Jakab-Köves Gyopárka a rendezvényen. Novelláiban az erkölcs nélküliség, értékvesztettség helyzeteit ragadja meg, történetei nem csak a magyar társadalomról szólnak, hanem a mai "modern" társadalmak is ilyenek, nincs rend, nincsenek tiszteletben tartott értékek, alapjaiból fordult ki a világ. A kortárs irodalom ismertetése, népszerűsítése ma folytatódik a belvárosi rendezvényeken, a Fő téri könyvheti program  14 órakor kezdődik.    


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!