Kultúra

2012.10.02. 15:02

Könyvtári napok a BDK-ban: az aktuális jelent is rögzítik

Szombathely - Idén az Országos Könyvtári Napok fő témája az időskori aktivitás, ennek jegyében szervezik az október 1-7. között zajló programsorozatot is. A Berzsenyi Dániel Könyvtár eközben három jubileumot is ünnepel, nemzedéki és közönségtalálkozót is tart.

Merklin Tímea

Az Országos Könyvtári Napok az Európa Unió "Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012"  eseményeihez kapcsolódik. Fontos szempont a többgenerációs programok életszerű megjelenése. Az európai év célkitűzése, hogy az emberek testileg és szellemileg is egészségesek maradjanak, így tevékenyebb szerepet játszhassanak a munkaerőpiacon és abban a közösségben, ahol élnek. Ehhez a tematikához igazodva állította össze a könyvtár az október 1-7. közötti időszak programját, amely könyves vasárnappal zárul; akkor lesz a "10 éves a könyvtár felújított épülete" közönségtalálkozó. Az egész hetes rendezvénysorozatból kiemelkedik a csütörtöki program: 15 órakor kezdődik a nemzedékek találkozója. Ekkor lesz annak az ünnepe is, hogy 60 éves a megyei könyvtár  és 45 éves a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vas megyei szervezete.

- A megyei könyvtári funkció hatvan éves. A gyűjtemény régebbi, mert a városi könyvtár jogelődje 1880-ben nyílt. 1947-ben hozták létre a körzeti könyvtárat, és kezdték el kiépíteni a könyvtári hálózatot a megyében. A megyei könyvtár a városi és körzeti könyvtár egyesítésével született 1952-ben, innen számoljuk a 60 évet  - mondta Pallósiné dr. Toldi Márta könyvtárigazgató.  


- A gyűjteményszervezésen, az új könyvek vásárlásán kívül fontos feladat volt, hogy a könyvtár megismertesse a közönséget az irodalommal. A könyvtárak  ezidőtájt politikai  befolyás  alatt működtek, a könyvajánlásnak agitatív jellege volt , amely az évtizedek múltával szerencsére visszaszorult.  Ma  a szellemi szabadság jegyében dolgozunk: felkínáljuk a lehetőségeket, a társadalomban létező értékrendeknek megfelelően gyarapítunk, és a szabad választás lehetőségét kínáljuk. Az 50-es, 60-as években olyanok léptek be a könyvtári szolgálatba, akik elkötelezettek voltak az irodalom iránt, nem voltak képzett könyvtárosok. Mára professzionalizálódott a szakma, főiskolát, egyetemet végzettek a könyvtárosok. Az a segítségnyújtás, amivel korábban a megyei könyvtár támogatta a vidéki könyvtárak létrejöttét, mára együttműködéssé, szakmai tanácsadássá  alakult. Előtérbe kerültek a szolgáltatások: azok a könyvészeti munkák  például , amelyek rögzítik a mindig aktuális jelent, eszközöket adnak a helytörténeti kutatásnak. Ilyenek voltak a várostörténetek, vagy  a Vas megye bibliográfiája sorozat.

A könyvtár fejlődésének egy újabb nagy fejezete a 90-es években kezdődött az információs technológia bevezetésével. A megyei könyvtár volt az első internethozzáférési pont, és a városi könyvtárakat is bekapcsolta a hálózatba. 1997-től honlapot is készítenek, amely a teljes megyei hálózatról képet ad; létrejött a Vasi Digitális Könyvtár. Ma már  a könyvtár abban is fontos szerepet vállal, hogy közvetítse a  digitális írástudást, tanítsa  az adatbázisok kezelését. 

A határon túlra is kitekintett, kitekint a megyei könyvtár: 1961-62-ben indult a szlovén nemzetiségi ellátás, ezt a feladatot könyvtáros generációk adták egymásnak. A kapcsolat máig élő, a napokban rendeztek ismét szlovén-magyar könyvtáros tanácskozást.

A megyei könyvtári funkció eddigi 60 évéről képekben és dokumentumokkal is megemlékezik egy szintén csütörtökön 15 órakor nyíló kiállítás, aminek anyagát Nagy Éva igazgatóhelyettes gyűjtötte és rendezte az évtizedek szakmai és emberi oldalát is bemutatva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!