Kultúra

2017.04.09. 17:15

Mindenki jól kitett magáért a 15. drámafesztiválon

Körmend - A 15. megyei angol drámafesztiválon mindenki alaposan kitett magáért. Az esemény szervezői azt mondják, összében-egészében talán még soha nem volt ilyen magas színvonalú a kínálat, még soha nem volt ilyen katartikus az élmény.

Ölbei Lívia

Szokás szerint díjakat is osztott a szakmai zsűri. A Veszprémben hamarosan megrendezendő - az amerikai nagykövetség támogatásával megvalósuló - 9. Országos Angol Nyelvű Drámafesztiválra a szombathelyi oladi általános iskola produkcióját delegálták. (Ezt a drámafesztivált eredetileg felsőoktatási intézmények hallgatóinak találták ki, aztán bővült a mezőny: ma már nemcsak középiskolás, hanem általános iskolás csoportoknak is lehetőségük van a bemutatkozásra.)

A drámafesztiválon egy iskolából több formáció is színre léphetett. A körmendi Kölcsey utcai iskola 6. osztályos csoportja: Oz the Great. Veszprémi Botond, Forgács Zsófia, Marics Norina, Laposa Gergő, Varga Orsolya, Braun Jázmin, Walter Bianka, Faragó Dorka, Szabó Jana és Nagy Júlia.

A Vas megyei drámafesztiválon alapvetően általános iskolások vesznek részt, de minden évben vannak középiskolás jelentkezők is. A fesztivál hagyományos fődíját, a vándorserleget ezúttal a körmendi Kölcsey utcai általános iskola bemutatója kapta. A Good Night, Mr. Hitler című előadás megrendítően mutatja föl a háború borzalmait és ezzel összefüggésben az emberi kiszolgáltatottságot: a múltban és a jelenben. Hiszen a körmendi diákok például az emberek ezreit menekülésre kényszerítő, otthontalanságba taszító szíriai polgárháború rettenetére is fölhívják a figyelmet ebben az elő-adásban. A szintén szokásos édes díjat", a tortát a szombathelyi Nyitra utcai iskola diákjainak szavazta meg a zsűri.

A vasi drámafesztivált a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Regionális Angoltanári Információs Központja indította útnak és rendezte meg az idén is. A szervezéshez Wagner Anikó, az információs központ vezetője kiváló partnerre talált a körmendi Kölcsey utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. (Régi szokás, hogy évről évre vándorol a fesztivál, városról városra, intézményről intézményre.) Az idén a körmendi iskola - különös tekintettel Mészáros Árpád igazgatóra és Tóth Gyöngyi tanárnőre - tett meg mindent (és még annál is többet) a fesztivál sikeréért.

A szombathelyi Nyitra utcai iskola évek óta részt vesz a drámafesztiválon. Itt és most: Problems with English Fotó: Jámbori Tamás

A szereplők ráadásul a művelődési ház közreműködésével a Batthyány-kastély nemrég fölújított színháztermében léphettek föl. Riffel Katalin angoltanár, a fesztiválzsűri állandó tagja nem tud megindultság nélkül beszélni a rendezvényről. Mint mondja, igazi színházi élményekben lehetett része a közönségnek: megtörtént a csoda, ráadásul angol nyelven! Igazi érzelmi hullámvasút volt ez: sírás, nevetés, döbbenet, borzongás, szórakozás, tanulás, gyönyörködés, rácsodálkozás - ahogy kell. Összefoglalva: köszönet mindenkinek, aki hozzátette a magáét a sikerhez. A fesztivál véget ért, de a hatása dolgozik tovább: remélhetőleg sokáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!