Jubileumi film

2018.12.05. 07:00

Körmendi táncosokról szóló dokumentumfilmet mutattak be

Telt ház előtt mutatták be Körmenden, a polgármesteri hivatal nagytermében is a Béri Balogh Ádám táncegyüttes ötven­éves jubileumáról szóló dokumentumfilmet a Várostörténeti Akadémia hétfő esti előadásán.

Markó Petra

A tánc illékonysága találkozott a film időtállóságával –mondta Parais István

Fotó: Szendi Péter

Az érdeklődők először történelmi áttekintést hallhattak az együttes életéből, majd a film­vetítés után technikai részleteket is megtudhattak az alkotóktól. Korbacsics Tibor, az együttes művészeti vezetője felidézte a kezdeteket és azt a fél évszázadot, amely nemzetközivé tette a körmendi néptáncot. Bár voltak előzményei korábban is, 1968 az az évszám, amelyet az együttes megalakításaként emlegetnek. A film az ő visszaemlékezéseire épül.

– Az alkotóknak nem akart instrukciókat adni, kíváncsi volt arra, különösebb utasítás nélkül hogy látja egy külső szemlélő a közösségüket. 16 óra forgatás, 3 kamerával, ebből állt össze az 50 perc, plusz az utómunkák – ezt már Kozma Gábor, a film egyik alkotója mondta. A film nemcsak a körmendi táncosoknak, hanem az egyetemes magyar tánckultúrának is emléket állít. Halhatatlanná tette az együttest és mindenkit, aki benne szerepel. December 15-én a BBÁ hagyományos pásztorjátéka után újabb vetítés lesz: akkor a Batthyány Örökségközpont és Színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában