Kultúra

2015.01.02. 12:45

Közkinccsé váltak Dési Huber István művei is

Szombathely – A lejárt 70 éves szerzői jogvédelem alá eső életművek között van Dési Huber István festőművész, grafikusé is, akinek műveiből komoly gyűjteménnyel bír a Szombathelyi Képtár.

Merklin Tímea

A 70 éves szerzői jogvédelem lejártával bárki szabadon – engedélykérés és jogdíjfizetés nélkül – használhatja fel a műveket akár a könyvkiadás, a hangoskönyv készítés, a megzenésítés, az internetes közlés területén – tette közzé az idei év első napján az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. 2015. január elsejével az 1944-ben elhunyt alkotók művei váltak így közkinccsé, köztük Radnóti Miklós magyar költő, Antoine de Saint-Exupery francia író és Edvard Munch norvég festő, Balogh Rudolf fotográfus, Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész, illetve Dési Huber István festőművész, grafikus művei.

Dési Huber István: Napraforgó című festménye

Dési Huber Istvánnak jelentős szombathelyi kötődése van: a képtárban ugyanis komoly gyűjteményt őriznek műveiből Dési Huber Istvánné ajándékozásának köszönhetően. 2014-ben emlékkiállítását Sugár Andor festőművésszel közösen rendezték, minthogy ő is 70 éve halt meg, ráadásul a két művész rokoni kapcsolatban volt: Dési Huber a barátja nővérét, Sugár Stefániát vette feleségül 1923-ban. Barátként és kollégaként sokat dolgoztak a modern képzőművészet elfogadtatásáért.

Szombathelyen Dési Huber Istvánról általános iskolát is neveztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!