Orgona és zenekar

2019.01.26. 09:00

Közös koncertet ad Szamosi Szabolcs és a Nemzeti Filharmonikusok

A francia zene varázslatos birodalmába kalauzolja a közönségét Szamosi Szabolcs orgonaművész a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös koncertjén január 30-án a Zeneakadémián. A műsoron Debussy, Poulenc és Saint-Saëns művei csendülnek fel.

Pécs, 2014. szeptember 21. Szamosi Szabolcs orgonamûvész koncertje a pécsi bazilikában az Ars Sacra Fesztiválon, a Nyitott templomok éjszakája megnyitóján 2014. szeptember 20-án. MTI Fotó: Lendvai Péter

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Lendvai Péter

Az esten Debussy Egy faun délutánja, Poulenc g-moll orgonaversenye és Saint-Saëns 3. (c-moll) szimfóniája hangzik el Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában, Hamar Zsolt vezényletével. A hangversenyen a közönség a Zeneakadémia felújított orgonájának hangját is élvezheti.

Szamosi Szabolcs orgonaművész a koncert előkészületeiről szólva egy tévés interjúban elmondta: jelenleg a felújított Voit-orgonán a Poulenc-hangverseny beállítási munkáit végzi.

Elmondása szerint a koncert úgy épül fel, hogy míg Claude Debussy darabjában a zenekar egyedül játszik, addig Poulenc orgonaversenyénél a zenekar hangzásába beleolvadnak az orgona színei, ezt követően teljesedik ki a Saint-Saëns-mű, amelyben a nagy, 80 fős szimfonikus zenekarhoz társul az ugyanilyen hangzásra képes, 1907-ben épült hangversenytermi orgona.

„Ez gyakorlatilag olyan lesz, mintha két zenekar ülne a színpadon”

- magyarázta az orgonaművész.

A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Borítókép: Szamosi Szabolcs orgonaművész koncertet ad a pécsi bazilikában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában