Kultúra

2013.09.23. 14:35

Kritikusi díjak `13

A Színházi Kritikusok Céhe 33. alkalommal osztott díjakat az előző évad kiemelkedő teljesítményeiért. 2013 életműdíjasa Zsámbéki Gábor.

Ölbei Lívia

A nyilvános díjátadó ünnepségnek a Trafó adott helyet a hétvégén, Gergye Krisztián táncos-rendező-koreográfus rendezésében. Tizenöt kategóriában három-három jelölt versengett. A végső szavazás után a legjobb magyar drámának járó díjat Székely Csaba Bányavakság című csodálatos munkája kapta. Emlékszünk: ő az a szerző, aki megnyerte a Weöres Sándor Színház által kiírt centenáriumi Weöres-drámapályázatot Vitéz Mihály című tragikomédiájával (a júniusi 100. születésnapon volt a díjátadó), amely a jövő évadban kerül színre Szombathelyen.

A színikritikusok A nép ellensége című Ibsen-előadásnak (Katona József Színház, rendező Zsámbéki Gábor) ítélték a legjobb előadás díját. A legjobb előadás: Angyalok Amerikában (Nemzeti, Andrei Serban rendezésében). A legjobb zenés-szórakoztató előadás az Örkényből a Liliomfi, Mohácsi János rendezésében. A legjobb független színházi előadás: A Dohány utcai seriff (Füge Produkció, Kaposvári Egyetem, Mohácsi-rendezés). A Dohány utcai seriffet a Kőszegi Várszínházban láthattuk (érzékelhettük) a nyáron; jó, hogy Pócza Zoltánék meghívták.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Semmi (Budapest Bábszínház, Hoffer Károly rendezése). A legjobb női főszereplő díját megosztva Csákányi Eszter (A 42. hét, Pintér Béla és Társulata) és Eszenyi Enikő (Jóembert keresünk, Vígszínház) kapta. A legjobb férfi főszereplő: Stohl András (Mephisto, Nemzeti Színház). A legjobb női mellékszereplő: Tenki Réka (Sirály, Nemzeti Színház). A legjobb férfi mellékszereplő: Bányai Kelemen Barna (Bányavakság, Yorick Stúdió, Marosvásárhelyi Nemzeti színház Tompa Miklós Társulata). de jó, hogy ott volt ez az előadás a POSzT-on: legalább sokan láthatták.

A legjobb díszlet: Angyalok Amerikában (Nemzeti, tzervező: Izsák Lili). A legjobb jelmez: Liliomfi (Örkény, tervező: Remete Kriszta). A legjobb színházi zene: A Dohány utcai seriffé és a Liliomfié Kovács Mártontól. A legígéretesebb pályakezdő: Tasnádi Bence (Katona József Színház). Kólöndíj: Orlai Tibornak, produceri tevékenységéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!