Kultúra

2016.08.17. 18:45

La smorfia, de nem alszunk - Játszanak nekünk egy vérbeli nápolyi zenés komédiát

Szombathely - Nápoly aranya csillan meg az alkonyati fényben a Karneválszínház pénteki premierjén, aztán belemenetel a széria a Savaria Történelmi Karneválba. Nem fizetek!, köti az ebet a karóhoz a családfő - játssza Mertz Tibor - , és ebből következik minden kalamajka.

Ölbei Lívia

A Nem fizetek! fotóspróbáját két órával el kellett halasztani a mostanában délutánonként menetrendszerűen érkező zápor-zivatar miatt, de aztán a napsugaras történet kedvéért megemberelte magát az ég. Hat órára minden rendbe jött. Ha ez így lesz a következő napokon, örülhetünk, hiszen például a premier is hatkor kezdődik. A nápolyiak legfőbb jellemzője állítólag egyébként a remény, ezt fogalmazta filmre Vittorio de Sica a Nápoly aranya című filmben, amelynek egyik epizódjában ráadásul a Nem fizetek! szerzője, Eduardo De Filippo is föltűnik.

Nem fizetek! Nápolyi komédia a Megyeháza udvarán: indul a karneválszínházi széria. Nagy Cili, Jordán Tamás, Sodró Eliza.

Ha Nápoly, akkor napsütés, jókedv, könnyedség, pedig Nápolyban se egyszerű a kisember élete. Vulkánok között fekszik Campania fővárosa, amelyet a legenda szerint az ókori aranygyapjú-vadászok, az argonauták alapítottak. A lexikonok szerint a történelmi igazság másképpen szól, mégis illik Nápolyhoz ez az aranygyapjú-történet. A vágyakozás és a keresés. Innen származik a commedia dell arte mindent átvészelő, mandolinos Pulcinellája, itt sütöttek először pizzát, és ez az a város, ahol speciális tudománya van az álomfejtésnek, szoros összefüggésben a nagy nápolyi népi játékkal, a lottózással. A la smorfia nem más, mint az a rendszer, amely a különféle álombeli történésekhez számokat rendel, hogy ezzel is hozzájáruljon Fortuna megidézéséhez. Aki például őrült emberrel álmodik, annak legközelebb föltétlenül meg kell tennie a 22-t, mert nyer.

Horváth Ákos és Endrődy Krisztián. Most már csak a szombathelyi égnek kell olyan felhőtlennek és kéknek lennie, mint Nápolyban, ahol megálmodják a lottószámokat a reménykedő kisemberek

A közelgő karneválszínházi előadásban úgyszintén nagy jelentősége van a lottószámok megálmodásának, a bökkenő ott keletkezik, hogy kié legyen, kit illet igazság szerint a nyeremény. Látszólag egyszerű a döntés, de hát nem azért olyan népszerű a nápolyi komédia , hogy egy kicsit ne szédüljünk bele az igazságkeresés körtáncába.

Réthly Attila rendezésében Mertz Tibor, Nagy Cili, Sodró Eliza, Balogh János, Jámbor Nándor, Németh Judit, Gonda Kata, Endrődy Krisztián, Horváth Ákos, Kálmánchelyi Zoltán, Jordán Tamás, Alberti Zsófi vesz részt ebben a napsütötte nápolyi táncban. Már nem kell sokat aludni a bemutatóig, csak figyeljünk jól oda, hogy mit álmodunk. Isten száma az 1, a rémálom 90-et ér. És ha valaki egy igazán szórakoztató, szívmelengető nápolyi komédiáról álmodik? Benne két délceg, titokzatos figura: kalapban, napszemüvegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!