Kultúra

2015.03.17. 17:50

Egy boldog, Erkel-díjas jazz-zenész

Szombathely, Budapest - "Igen, boldog ember vagyok" , ért egyet a minősítéssel Márkus Tibor, aki több értelemben is a jazz-ra tette föl az életét. Muzsikus, zeneszerző, tanár; közben jazz-elméleti tankönyvsorozatot ír. Március 15-én pedig Erkel-díjat kapott.

Ölbei Lívia

Márkus Tibort szerencsére nem kell bemutatni Vas megyében. Szombathelyen született, és szűkebb pátriájától azóta sem szakadt el, a város máig a " szíve csücske" . Ő a művészeti vezetője a Lamantin Jazz Fesztivált kísérő, rendkívül népszerű - és magas színvonalon működő - improvizációs tábornak, jazz-elméleti könyvsorozatának is szombathelyi kiadója van.

Most viszont az első szó a gratulációé: Márkus Tibort március 15-e alkalmából Erkel-díjjal tüntették ki, elsősorban zeneszerzői és tanári munkásságáért. "Az ember belső indíttatásból végzi a dolgát, zeneszerzőként, tanárként, előadóként egyaránt, és nagy örömmel tölti el, ha sorra megvalósulnak az elképzelései. Hát még, ha a szakma is értékeli mindazt, amit csinál" , kommentálja az elismerést, hozzátéve, hogy az Erkel-díjat azért tartja különösen fontosnak, mert általa nemcsak ő, hanem maga a műfaj is elismerést kapott, egyébként most már nem is először: "Lám, lám, megint egy Erkel-díjas jazz-zenész."

Márkus Tibor, itt éppen a Lamantin-tábor művészeti vezetőjeként.
Fotó: Vn archív

Márkus Tibor a jazz-re tette föl az életét: tanári, előadói - sikeres, elismert jazz-zongorista - , zeneszerzői és elméleti munkássága is minden ízében a jazz-ről szól. Akár sorsszerűnek is mondható, hogy éppen az Erkel-díj átvétele előtt néhány nappal jelent meg jazz-elméleti sorozatának harmadik kötete, ráadásul Szombathelyen, a Savaria University Press Kiadónál, címlapján Czika László lamantinos fotójával . Mint mondja, régóta dédelgette már ezt a tervet, eredetileg nem sorozatra, hanem egyetlen kötetre készült, de a felgyülemlő anyag további köteteket követelt magának. Hiszen már az egyetemi szakdolgozatát is jazz-elméletből írta. A sorozat az első évek tapasztalatai szerint diákok és tanárok körében is népszerű. Ráadásul a Mester, Gonda János ajánlásával indulhatott útnak: " A tanár számára mi is lehet nagyobb öröm, mint ha egykori növendéke kitartó és eredményes munkával folytatja az általa megkezdett utat? " A jazz-elmélet harmadik kötetével majd a nyári Lamantin-tábor növendékei is megismerkedhetnek. Viszont az elmúlt 5 év elméleti elfoglaltsága kicsit elvonta Márkus Tibort magától a zenéléstől, úgyhogy most szerzői CD megjelentetésére készül. A felvételek már megkezdődtek, és az is látszik, hogy CD-ben sem áll meg egynél, dupla lesz belőle: "Gyűltek-gyűltek a kompozíciók".

Igen, vállalja, hogy boldog ember: azt csinálja, amit szeret - és értelmét látja annak, amit csinál. Mindehhez ott van a család nélkülözhetetlen támogatása. És közben szól a jazz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!