Kultúra

2009.03.03. 03:28

Lehetne a 150. évforduló is

<b>Szombathely </b> - Alapításának 100. évfordulóját ünnepli ebben a tanévben a Bartók Béla Zeneiskola. Ünnepelhetné a 150.-et is, hiszen az 1850-es, 60-as évtizedtől indult el országszerte az egyleti, valamint magán ének- és zeneoktatás.

Gál József

Az első szombathelyi zenede (erről van adat) 1864-ben 44 fővel nyílt meg. Az alapító dalegylet az évtized végére szétzilálódott, elenyészett az iskolája is. Az 1870-es évtizedtől többször is próbálkoztak az újraindítással, de ez csak 1880-ban sikerült. Ez az egyleti iskola rövid évtizedig tanított éneket, hegedűt, rövid ideig zongorát a gyenge sarjaknak .

Aztán évtizednyi szünet következett. A zenetanulási igényeket ekkortájt (persze előbb is később is) magántanítók szolgálták ki. Az újbóli próbálkozás dátuma 1901 ősze. A Zeneakadémiáról kirajzó fiatalok számos városban zeneconservatoriumokat nyitottak. Szombathelyen Balassa Kálmán vállalkozott erre a Hosszú (ma Thököly) utca 23. szám alatti épületben. A város zenei életében is aktív hegedűművészt az Operaház zenekara szerződtette 1906-ban, így az intézményi zeneoktatásban újra pauza következett.

1909 kora tavaszán ismét megkezdődött az előkészület az újabb zeneiskola szervezésére. A kezdeményező újra csak egy egylet, a Zenekedvelőké kitüntetetten Stadler Izidor ügyvédé és a fotográfus Knebel Jenőé. A város képviselő-testülete támogatta a kezdeményezést, s megadta a kért támogatást, két tantermet fűtéssel, világítással. Szerény pénzbeli juttatásban is részesítette évről évre az intézményt. Viszonzásul a város által javasolt tehetséges, de szegény gyerekek tandíjmentesen tanulhattak. A kért két tanterem a fiúpolgáriban (ma Zrínyi I. utcai iskola) volt, ahonnan néhány év után a Kultúrházba (Savaria Múzeum) költözött a zeneintézmény. A helyszínváltás újabb éve 1931. A Szily János utcai leánypolgári (Eölbey-ház) helyét foglalhatták el a növendékek. 1968-ig, az új zeneiskola felépüléséig ez az épület lett a szombathelyi zeneoktatás otthona. Az 1950-es, 60-as évtized másképp is fontos időszaka a város zenetörténetének. 1956-tól a Paragvári Úti Iskola ének tagozatának létesítésével elmélyült az alapfokú énekoktatás. 1975-ben megnyílt a zeneművészeti szakközépiskola, s a 60-as évtizedtől formálódott Petró János vezetésével a szimfonikus zenekar, tagjai között a zeneiskola tanáraival.

Az 1909-es 56 fős kezdőlétszám az átvétel évére 208-ra, a következő tanévben 360 főre emelkedett. A létszámot illető mélypont az 1930-as évtized eleje, ekkoriban 120 fő körül stagnált. Az 1950-es évtizedben már félezer növendéket regisztráltak az anyakönyvek, jelenleg ennek dupláját. Az évszázad alatt nemcsak a növendékek száma emelkedett, hanem a tanszakoké is gyarapodott. A hajdani ének, zongora és hegedű mellett mára már több mint 20 hangszert ismerhetnek meg a növendékek. Ezek mellé társulnak az elméleti tárgyak is, mint a szolfézs, a népzene, zeneelmélet és mások. A zeneiskola első igazgatóját, Csikor Elemért és első hegedűtanárát az alapító Zeneegylet pályázat útján választotta ki. Csikor 32 évig vezette, igazgatta az intézményt. Néhány év híján ugyanennyi ideig formálta a megyeszékhely zeneoktatását a második félévszázad meghatározó személyiségű igazgatója, Tibold Iván.

A Bartók Béla Zeneiskola (1955 óta ez a neve) fontos szerepet vállalt a megyeszékhely és a megye zenekultúrájában is. Szinte valamennyi oktatója szólistaként vagy zenekari muzsikusként közönség elé is állt. A két világháború között Csikor, Bárdos Alice, Knebel Márta, Kartner Gitta, Wiener Lilly - vendégként Balassa - rendszeres szereplője volt a koncertéletnek, az 50-es évektől pedig mások mellett Tusa Erzsébet, Teőke Géza. Az iskola a tehetséggondozás mellett fontos szerepet játszik a tehetségek felfedezésében is. Ez utóbbi legfőbb bizonyítéka a Balassa-féle zenekonzervatórium leghíresebbé lett tanítványáról, Koncz Jánosról elnevezett tehetségkutató hegedűverseny az 1970-es évektől. Fontosak számukra a munkakapcsolatok. Az oberwarti, wangeni és a szlovéniai ljutomeri zeneiskolákkal nemcsak pedagógiai eszmecserét folytatnak, hanem koncerteket is rendeznek. Nemcsak a szülői társadalom becsüli az iskolát, hanem hivatalos elismerés is igazolja a nívós tevékenységet. A Magyar Művészetoktatásért intézményi díj egyike ezeknek a kitüntetéseknek.

A centenáriumi évet számos rendezvény kísérte/kíséri. Már eddig is több koncertet adtak mind a diákok, mind a tanárok. Fontosnak tartják a május 9-ei jubileumi és a május 12-ei hangszerbemutató koncerteket. A tanévet évszázados szokás szerint ugyancsak hangversennyel zárják be június 11-én.A tanév évszázados hagyomány szert koncerttel ér véget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!