Kultúra

2009.03.13. 03:28

Lemezlovas az ókori kövek között

<b>Szombathely</b> - Boda László, a B. K. L. Könyvkiadó vezetője - és nem mellesleg zenegyűjtő - volt a vendége a Savaria Múzeum kőtárának a Gyűjtemények gyűjteménye című sorozatban.

Merklin Tímea

Boda László könyvkiadót kevesen ismerik zenegyűjtőként. Ezt az oldalát mutathatta meg szerdán a Savaria Múzeumban, ahol a szintén nagy zeneszerető dr. Vig Károly természettudós volt a beszélgetőpartnere. A zenegyűjtés nem mindig azt jelentette, mint ma, a modern hordozók előtti időkben a lemezhez a szinte képzőművészeti alkotás igényű borító is hozzátartozott. A gyűjtemények értékét növelte, hogy nehéz volt megszerezni egyes albumokat. A mai bő választékkal szemben már szinte elképzelhetetlen, milyen volt hozzájutni valamihez pult alól, feketepiacról, zsibiről, külföldről hátizsákban hazacipelve. Otthon összehívni a barátokat, fogadni az ismerősöket, és másolni-másolni nekik kazettára, ki mit kért. Boda László a kőtárban nemcsak mesélt gyűjtőélményeiről, de hozott is néhány lemezt, így a beszélgetést meg-megszakították a kedvenceiből válogatott zenei minták. Valamint könyvajánlók: a zenékhez ugyanis könnyen talált kapcsolható műveket saját kiadója köteteiből.

A Savaria Múzeum ezt a délutánt a Gyűjtemények gyűjteménye című programsorozat keretében rendezte. A szervezők olyan gyűjtemények után kutatnak, amelyek még ismeretlenek a nagyközönség előtt, és olyan gyűjtőket keresnek, akik szívesen bemutatkoznak nyilvánosan. Fél évet szántak arra, hogy majd őszre összehozzák a gyűjtemények gyűjteményét bemutató nagy kiállítást.

A sorozat következő eseménye két hét múlva, március 25-én, szerdán lesz Postázott múlt címmel. Akkor Molnár József és Spiegler Tibor helytörténet-kutatókkal ismerkedhetünk meg. Beszélgetésüket Bajzik Zsolt vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!