Bábszínház

2019.09.12. 07:00

Lenka és a titokzatos tündér találkozása – Vasárnap bemutató a Meseboltban

A jövőre 25 éves Mesebolt Bábszínház a Lenka és a tündér bemutatójára hív az Ady térre. Ott a helyünk: nekünk, 4 éven felülieknek.

Vas Népe

Lenka és a tündér. Varga Bori abban a különleges színpadi világban, amelynek tervezője Rumi Zsófi

Fotó: CSG

„Mivel én vagyok itt a legidősebb, mostantól mindenkit tegezni fogok. Rendben? Ne nézzetek ilyen csodálkozva, igenis én vagyok itt a legidősebb. A tündérek nem öregszenek, különösen a kívánságteljesítő tündérek nem. Ők még sokkal jobban nem öregszenek, mint az összes többi tündérek. Márpedig én Titokzatos Teodóra vagyok, kívánságteljesítő tündér. Nekem mindegy, hogy az illető, aki kívánsággal érkezik hozzám, nagy vagy kicsi, a lényeg, hogy nagyon-nagyon komolyan gondolja azt, amit kíván. De először is elnézést a késésért! Egy elég nehéz ügyet kellett megoldanom, de örömmel jelenthetem, hogy sikerült. Valakit üldözött a saját kívánsága, de még éppen idejében érkeztem, hogy megmentsem saját magától. Szóval, most már itt vagyok, és örömmel üdvözöllek benneteket. Nem is tudjátok, mekkora szerencsétek van, hogy eljöttetek Titokzatos Teodórához.” Körülbelül így köszön be a tündér a Mesebolt legújabb előadásában, amelynek szövegkönyvét – magát a bábjátékot – a rendező, Veres András írta Michael Ende meséjéből.

A Lenka-bemutató szeptember 15-én, vasárnap 10 órakor kezdődik a Mesebolt kamaratermében (MMIK, Ady tér), de a bábszínház a szokásos sajtóreggelis mutatványon kívül több újdonsággal is szolgál az évadban: a közönség és a társulat kapcsolatát szorosabbra fűzendő. Nemcsak a Figurás teázót indították útnak: ezek azok az alkalmak, amikor a felnőttek (sőt Saint-Exupéry nyomán: fölnőttek) elsőként találkozhatnak a készülő előadások részleteivel, az alkotókkal – akik mintegy beavatják őket az előadás létrehozásának folyamatába. Mindezt azért, hogy a gyerekeket bábszínházba kísérő „nagyok” – elsősorban persze a pedagógusok – könnyebb helyzetbe kerüljenek. Ennek érdekében vezette be a Mesebolt azt az újítást is, hogy a megszokott vasárnap délelőtti premier előtt, pénteken késő délután nyilvános főpróbára invitálja – ugyancsak a pedagógusokat. Elsőként tehát a Lenka és a tündér mutatkozik be nyilvános főpróbán a közönségnek.

Lenka és a tündér. Varga Bori abban a különleges színpadi világban, amelynek tervezője Rumi Zsófi
Fotó: CSG

Vasárnap aztán: bemutató. A jubileumi évad első előadását 4 éves kortól ajánlják. Tervezője Rumi Zsófia, zene: Kiss Dávid, bábszínpadra írta és rendezte: Veres András, játssza: Varga Bori (titokban talán maga is tündér).

Ahogyan az ajánló mondja: „Lenka egészen hétköznapi kislány. Szeret iskolába járni, szeret játszani, szereti a szüleit, csak hát… Őszintén szólva nem mindig szeret szót fogadni. Apa és anya gyakran túl szigorúak vele, Lenka legalábbis ezt így érzi. Bizony minden teljesen más lenne, ha a szülők nem lennének annyival nagyobbak! Ki más tudna ebben a nehéz ügyben segíteni, mint egy igazi kívánságteljesítő tündér, Titokzatos Teodóra? Ha egy dühös kislány varázserőre tesz szert, akkor garantált a bonyodalom, az előre nem látható helyzetek sokasága. Michael Ende világhírű meséje különleges, izgalmas bábtechnikák segítségével elevenedik meg a Mesebolt Bábszínház színpadán, sok humorral, némi bölcsességgel, és rengeteg mesélőkedvvel.”

Mit is mond a Titokzatos Teodóra? Csínján kell bánni a kívánságokkal. És elmenni a bábszínházba. És találkozni a tündérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában