Kultúra

2012.06.12. 08:27

Lenn délen édes - A Szentivánéji álom és az off-kínálat

Pécs - A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) 7-én megkezdődött, a WSSz stábja kedden indult, a Szentivánéji álom szerdán és csütörtökön a versenyprogramban.

Ölbei Lívia

Lenn délen édes éjen édent remélsz (mint Liza Doolittle): Javában tart a XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó,  immár Márta István művészeti vezetésével. A fesztiválszerkezet alapjában véve követi a hagyományokat, vagyis a versenyprogramot színes off-program veszi körül. A bevált belvárosi off-helyszínek mellett azonban nem szabad kihagyni a nemrég fölavatott Zsolnay Kulturális Negyedet sem.

Ahogy az köztudott, a szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című Shakespeare-előadása, a Mohácsi testvérek átiratában, Mohácsi János rendezében ott van a fesztivál versenyprogramjában. A válogatói ajánlás szerint: "Remek, nagyon szellemes színészi alakítások. A mai füleknek, a mai emberhez szól!" A szombathelyi stáb kedden utazott el a POSzT-ra, az előadást két alkalommal láthatja a fesztiválközönség (és természetesen a szakmai, a közönség- és a színész-zsűri) a Pécsi Nemzeti színház kamaraszínházában: előbb június 13-án 21 órától, aztán június 14-én 17 órától. (A POSzT-programok kezdettől rendre telt házasak, jegyet szerezni ilyenkor már lehetetlen.)

A Szentivánéji-vendégjátékon túl más "vasi vonatkozások" is föltűnnek a POSzT-off-on. Kedden 16 órakor Szolgáltatás vagy szolgálat címmel kezdődik beszélgetés a vidéki befogadó színházak helyzetéről a Széchenyi téren felállított Magyar Teátrum Sátorban; a beszélgetésen részt vesz Scherer Péter színművész és a celli Soltis színházat képviselő Benkő Péter Pál. Ugyancsak kedden, este 7-kor, a Zsolnay-negyedben láthatja a közönség a HOPPart Társulat Hajrá, Háry! című előadását, amely tavaly a Kőszegi Várszínházzal való együttműködésben jött létre, a Zwinger-udvaron volt az ősbemutató. 

Csütörtökön 19 órakor a pécsi Művészetek és Irodalom Házában Jordán Tamás Széllel szembe című stand up-estje lesz műsoron az off-programban, 15-én este pedig Németh Judit Talán című estje következik a Zsolnay-negyed Gasztro Korzóján: ott lesz a teljes zenekar. 

 

A szombathelyi Szentivánéji álomban Oberont Mertz Tibor, Titániát Vlahovics Edit, az amazon-királynőt Nagy Cili, Athén királyát Trokán Péter játssza. Puck szerepében Bajomi Nagy Györgyöt láthatja a közönség. Az összegabalyodott szerelmesek: Csonka Szilvia, Zayzon Zsolt, Märcz Fruzsina, Horváth Ákos. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!