Kultúra

2014.06.05. 17:10

Képzeletbeli facebook profil Nagy Gáspárnak

Szombathely - Zseniális ötlettel Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőt nem közvetíti a könyvtár a diákok felé, hanem keretet adott ahhoz, hogy alkotó módon magukhoz vonják.

Merklin Tímea

A nagy Könyvhódító játék részeként megyei pályázatot hirdettek a bérbaltavári származású Nagy Gáspár 65. születésnapja tiszteletére. A diákok 2-3 fős csapatokban dolgoztak: elektronikus dokumentumokat, filmeket készítettek, és megtervezhették a költő képzeletbeli profilját.

Tanulságos, hogy Nagy Gáspár társadalmi kérdésekkel foglalkozó, erősen moralizáló verseiből a fiatalokat a politikai vonatkozások nem érdeklik. Elvonatkoztatnak a költeményekből, milyen a világ (bizonytalan és kapaszkodók nélküli), és ezt a képet megtámogatják a saját tapasztalataikkal. A pályaművek egy kivétellel nem túl optimista hangvételűek, meglepő éleslátással fogalmaznak. A filmes kategóriában a három legjobb volt: a Tejről leszokott macskák Stekovics Kata, Juhász Dorottya, Horváth Gergely filmje, a Visszatévedő Iski Borbála és Bazós Réka (Komp-art) filmje, és a Megyek a vers után Németh Cintia (KDG) filmje. A legjobb facebook profilt a Helyszínelők csapata készítette Erős Botond, Károlyi Péter, Vági Réka (Hegyfalu). Különdíjat kapott az Arany csapat: Szabó Bianka, Szondi Júlia, Hóka József (Aranyhíd).

Tóth Péter (Hefele), Pete Liliána (KDG), Stekovics Kata, Bársony Dóra (Művészeti), Mozsár Viktória, Takács Dóra (KDG) a tegnap délutáni  eredményhirdetésen a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (Fotó: Merklin TÍmea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!