KASZT

2018.05.30. 12:05

London és Shakespeare: vasi társulatok a komlói fesztiválon  

Celldömölki, körmendi és ikervári társulatok is részt vesznek a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozón (KASZT-on) a mecseki városban május 31. és június 3. között, az önállóvá vált fesztivál versenyprogramjában tizenegy csoport szerepel. 

Vas Népe

 

A Soltis Szníház idén a Szentivánéji álommal pályázik

Pataki András fesztiváligazgató, rendező elmondta: idén több mint nyolcvan produkcióból választották ki azt a tizenegyet, amely részt vesz a versenyben. A fesztiválra a házigazda komlóiak mellett érkeznek győri, székesfehérvári, pápai, veszprémi, inárcsi, körmendi, pécsi, ikervári, érmihályfalvai színjátszók. Az előadásokat szakmai zsűri értékeli és díjazza. A bírálóbizottság elnöke Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész lesz.

Igazán látványos darabbal próbálják megnyerni a nézők szimpátiáját

A tavalyi fesztivált a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című előadása nyerte, most ők Shakespeare Szentivánéji álom című darabjával érkeznek a találkozóra..

A seregszemle fővédnöke, dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a KASZT lebonyolításához idén a tavalyi támogatási összeg dupláját, 10 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, további 4,5 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri kerete, valamint 600 ezer forintot a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. Ennek is köszönhető, hogy a KASZT mostantól már nem a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjaként, hanem kiemelt önálló fesztiválként jelenthet meg a hazai kulturális életben.

A mostani fesztiválnak is lesznek városi ingyenes kísérőrendezvényei, kézműves piacot, családi napot, térzenét és koncerteket is tartanak. Fellépnek a KASZT-on az Attila fiai társulatból: Varga Miklós, Rudán Joe, Kalapács József, Tóth Reni. Láthatják a nézők a Budapest Jazz Orchestra – Queen Real Jazz koncertjét Wolf Kati, Kocsis Tibor, Csordás Levente közreműködésével. Érkezik barátaival együtt Vastag Csaba. Megtekinthetik a kópházi What’sUpCi zenekar etno-folk-pop buliját és a helyi Súgólyuk Színház és a komlói 40+ zenekar közös előadását is.

A KASZT tavaly nézettségi rekordot döntött, a meghívott előadásokat 2310-en tekintették meg, a produkciók zöme telt ház előtt zajlott, az off-programokkal együtt a fesztivál teljes nézőszáma megközelítette a négyezret.

 

A versenyprogram:

A KASZT előadásai május 31-én délután a székesfehérvári Szabad Színháztól Hubay Miklós Római karneváljával kezdődnek. A győri Rév Színház és az inárcsi KB35 közös produkciójában Shakespeare Othellója szerepel a műsoron. A következő napon a veszprémi Alig Színpadtól Egressy Zoltán Nyár utca végállomás című darabját tekinthetik meg a nézők. A pápai SK Társulat pedig Gogol Egy őrült naplója klasszikusát adja elő, a pécsi Escargo Hajója csoport pedig Maros András Büntető című művét játssza el. Az esti programok zárásaként a komlói Súgólyuk Színház Michael Frayn Még egyszer hátulról című komédiájával lép fel a közönség elé. A találkozón szombaton a celldömölki Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című produkciója szerepel. Ekkor érkezik a körmendi Kastélyszínháztól Alessandro Baricco Novecentója, az inárcsi KB35 együttes a Ti, mint én című előadással. A zárónapon az ikervári Rába(p)Art Társulat Jack London Osztozkodás című művét viszi színpadra, az érmihályfalvai Móka Színjátszókör pedig Molnár Ferenc Az ördög című produkciójával mutatkozik be.

 

Az ikervári színjátszók is részt vesznek a rendezvényen Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában