Kultúra

2009.10.01. 02:28

Manézsvarázs - Magyarország legnagyobb utazó cirkusza vasárnapig látható Szombathelyen

A manézsban kilenc ezüstös színű arab telivér nyargal körbe-körbe, hármas oszlopokba fejlődik, s a kupola tetejéről lengedező hófehér szalagok segítségével - amelyeket a paripák hátára is rögzítettek - három fonat alakul ki a légben.

Vas Népe

A Magyar Nemzeti Cirkusz e héten vendégszerepel a vasi megyeszékhelyen. A kedd esti premieren a nézőtér nagy részét a Vas Népe olvasói töltötték meg annak köszönhetően, hogy lapunk Hűségkártyájának segítségével kedvezményesen vásárolhatták meg belépőjegyeiket. Valamennyi korosztály tagjai képviseltették magukat a szinte telt házas előadáson. (Csupán néhány szék maradt üresen a nézőtér legszélső zugaiban.)

Olyan pergő volt a műsorfolyam, hogy - szerencsére - nem maradt idő fészkelődésre. Miközben a nézők azt érzékelhették nem egyszer s nem kétszer: van még új a nap alatt, azaz életünkben először láthattunk olyan eredeti, fantáziadúsan megkomponált számokat, amelyek közben nem lankadhattak el tenyereink; a sok munka során egyre csak pirosodtak és pirosodtak. Dehogy bántuk!

A Mátrix csoport például egy rögzített fémszerkezet fölhasználásával, azon hintázva szinte a kupola tetejéig röpítette föl a csapat tagjait, akik bukfenceztek, szaltóztak, úsztak a levegőben, utóbb pedig egy kifeszített, hatalmas méretű és erősségű textílián landoltak (természetesen volt húzd meg, ereszd meg ; azaz a társak - leleményesen, számunkra csak alig-alig észrevehetően - ügyeltek partnereik testi épségére).

Nyugodtan lehetett kons-tatálni Karah Khavak szuperprodukciójának fürkészése közben is - Indiana Jones történetét elevenítette fel partnernőjével -, hogy porondon ilyen élménnyel még soha nem ajándékoztak meg bennünket. Krokodil, aligátor, mamba, kobra, nyolcvankilós albínó kígyó, skorpió. Egy-egy madárpók a szereplők arcán... És ez az egész bájos kerettörténetbe csomagolva; miközben a sztori (bölcsen) idézőjelbe is tétetett. A középkorú Khavak úr derűje is belengte a teret. Csak úgy csurgott a homlokáról a víz, mégis a könnyedség dominált.

Dominik Gasser egy hím és négy nőstény óriásmacsekkal vonult be a ketrecbe. Olyan hétköznapi oroszlánprodukcióra lehetett számítani; aztán rá kellett eszmélni, hogy az egyszerűség, a természetesség látszata mögött miféle képzettség, mennyi munkabírás is rejlik.

Volt állatkavalkád Szandrával (négy és fél tonnás ormányos, információink szerint harminchárom éves), további négylábúak (zömében lovak) seregével; Richter Flórián zseniális vezényletével s csoporttársai kisugárzó tehetségével. Flórián - aki a mon-te-carlói Cirkuszfesztivál Arany Bohóc nagydíjas artistája - és lovasakrobata társai paripacsapattal ismét bebizonyították: a cirkuszművészetnek igenis van létjogosultsága. Profi zenekar, csengő hangú énekesnő, ifjú zsonglőr is fokozta az ünnepi hangulatot; az olasz bohóc Christian Folco újra és újra kitett magáért. A társulat direktora, Richter József most is a történések ütőerén tartotta a kezét. Csak úgy zúgott az ütemes taps.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!