Kultúra

2015.06.06. 05:59

Marad az Isis - Szombathelyen legalábbis

Az Isis Intercity neve ősztől megváltozhat az Iszlám Állam miatt, de a zenekar, a szentély és a gyógyszertár neve változatlan marad.

Budai Dávid

Egy héttel ezelőtt megírtuk, hogy szeptembertől módosulhat az Isis InterCity elnevezése az Iszlám Állam miatt. Az InterCity valószínűleg Íziszre vagy Iseumra változhat a jövőben, de az Ízisz azért esélyesebb, mert így az utastájékoztatásban elhangzó név nem, csak az írásmód változna. Kíváncsiak voltunk, hogy az Isis Big Band, az Isis Gyógyszertár és az Isis szentély nevében lesz-e változás?

Pintér Róbert, az Isis Big Band elnöke elmondta: felvetődött náluk a kérdés korábban, mivel honlapjukra már érkeztek ezzel kapcsolatos bejegyzések. Ő azonban úgy véli, hogy a húszéves zenekar neve annyira beleivódott a köztudatba, hogy ez nem lenne szerencsés lépés, annál is inkább, mivel ők elsősorban nem nemzetközi színtereken lépnek fel. Ezért úgy gondolja, hogy a zenekar neve nem változik a jövőben.

Az Isis szentéllyel kapcsolatban a Savaria Múzeum igazgatóját, Csapláros Andreát kérdeztük, aki elmondta: Isis egyiptomi istennő nevét akkor sem tudnák megváltoztatni, ha akarnák, márpedig a szentély róla van elnevezve. Megtudtuk, az Isis az akadémiai írásmód, ráadásul minden külföldi szakirodalom is így hivatkozik rá, a fonetikus írásmódot (Ízisz) kizárólag laikusok használják. Hozzátette: már csak azért sem releváns a névváltoztatás kérdése, mivel az intézményt Iseum Savariense-nek hívják.

Az Isis patika vezetője, dr. Fülöp Gyula hallott az Intercity átnevezésének tervéről, ám ők sem terveznek névváltoztatást.

Az Iszlám Állam miatti névváltoztatás kérdése nem teljesen alaptalan. Egy belga csokoládégyár marketing okokból Italo Suisse-ről ISIS-ra változtatta a nevét, csakhogy az ISIS név időközben a dzsihádista szervezet rövidítése is lett. Egyszer csak azt vették észre, hogy a megrendelések elmaradnak, kiderült, az ISIS név nem tetszik a vásárlóknak, mivel a terroristákra emlékezteti őket. A névprobléma körülbelül három-négymillió euró veszteséget okozott.

Az 1923-ban alapított belga csokigyár végül a tulajdonosdinasztia nevét vette fel. A már legyártott karácsonyi csokikon azonban idén még marad az ISIS márkanév.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!