Kultúra

2014.02.17. 13:20

Jónás a lélekgyárban - és a színpadon

Celldömölk - Az a legszebb, amikor kiderül, hogy a gyerekközönség követi, átéli és reflektálja az eseményeket. Ez történt a szombathelyi Bolyai iskolában, a celli Soltis színház Jónás a lélekgyárban - avagy egy fiú csodálatos utazása című előadásán.

Ölbei Lívia

A siker egyrészt a gyerekek érzékenységének és nyitottságának, másrészt a celli előadás pontosságának és szépségének köszönhető. Nem is olyan gyakran fordul elő, hogy ez a kétféle érzékenység - a színházé és a közönségé - egyszerre van jelen, illetve összetalálkozik. Pedig Pap Gábor nem a könnyebb utat választotta, amikor elhatározta, hogy az Olbrin Joachim csodálatos utazása című Hamvas Béla-történet nyomán készít előadást, amelynek szivárványos tartópillérei többszólamú dalokban elbeszélt, lelket és világot teremtő Weöres Sándor-sorok lesznek.


Az előadás zeneszerzője szintén Pap Gábor, társrendezője, koreográfusa Benkő Ágnes, aki színészként is részt vesz az önkereső, helykereső játékban, és szelíden csillogó, világító tehetsége-embersége-határozottsága sokat hozzátesz ehhez az univerzális beavatás-történethez. A könyvekből - de eredendően nem színpadra szánt szövegekből, drámákból elősorjázó hősök színrevitele mindig különösen nehéz, most viszont sikerült megteremteni a színpadon azt a játékos, mozgalmas, trükkös filmbejátszásokkal földúsított teatralitást, amely nem illusztrálja és magyarázza, hanem a gyerekeknek és átélhetően megjeleníti egy fiú csodálatos utazását. A honnan jövök-hová megyek-ki vagyok-mi a dolgom mindannyiunkat feszítő kérdéseire szép és plasztikus választ kapunk: a Mátrix-, vagy falanszter-, vagy (rém)álomszerű lélekgyár helyett a lélegző tavaszi kert valóságát.

És bár a színház mindig plasztikus elemekből épül, tulajdonképpen a legtűnékenyebb párhuzamos világ. Előadás után a Soltis színház színészei lebontják a díszletet, óvatosan fölszedik a leragasztott elektromos vezetéket, fölszedik a padlóról és összehajtják a virágokkal ékes kertet, és huss mennek tovább. ....jégszirmos hegyeken át, csatakos völgyeken át...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!