színeváltozás

2019.06.20. 19:00

Még Van Gogh napraforgói sem állhatják útját az időnek

Vincent van Gogh napraforgókat ábrázoló sorozatának színei jelentősen „megkoptak” az elmúlt 130 évben – derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtökön mutatta be a kutatás eredményeit a Van Gogh és a napraforgók című kiállításán.

Staff install the painting called "Sunflowers" ("Zonnebloemen"), one of Vincent van Gogh's most famous paintings during a press preview in the Van Gogh Museum in Amsterdam, on June 20, 2019. - The museum presents the developments in research into the painting and Van Gogh's painting method. (Photo by Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Forrás: AFP / ANP

Fotó: Robin van Lonkhuijsen

Van Gogh (1853-1890) 1888 és 1889 között

öt változatban készítette el a virágokat vázában ábrázoló alkotását.

A legjobban sikerült művei közé tartozó festmények különböző országok múzeumaiban láthatóak.

A legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett.

„Az eredeti színárnyalatok nagyrészt eltűntek”

- mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője.

A Napraforgók kiállítva az amszterdami Van Gogh Múzeumban
Fotó: Robin van Lonkhuijsen / AFP / ANP

A festmény két részletét a múzeum az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstruálta, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek.

„Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik”

- állapították meg.

A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, mivel különben károsodtak volna a színrétegek.

A múzeum pénteken nyíló és szeptember 1-jéig tartó kiállítása 23 festmény alapján meséli el a Napraforgók keletkezésének történetét.

Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. „A hála szimbólumai” – írta a képről a festő. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgókat.

Borítókép: szakértő kezek forgatják a híres Van Gogh-festményt Amszterdamban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!