Kultúra

2017.09.06. 19:50

Megáll az idő az arcképen- hírességek fotói az Agorában

SZOMBATHELY Fotókiállítás nyílik Garas Kálmán munkáiból szeptember 14-én 17 órakor az Agora - Művelődési és Sportház galériáján.

Pintér Viktória

A fotó tökéletes példája annak, hogy miképpen tud betörni a személyesség a mechanika szférájába. Persze a fényképezőgépnek előnye van más műszerekkel szemben, hiszen a legorganikusabb alkotóelemmel, a fénnyel dolgozik. Kár, hogy a magyarban képzett fényképész szóösszetétel mozgalmasságát eltakarja a modern megnevezés: fotográfus.

Garas Kálmán egyedi módon bánik a fénnyel, különlegesen futtatja végig a portrék arcélein. Az objektíven keresztül oda-vissza játszatja, bújtatja, előcsalja ezt az éltető elemet. Egy jó fotós nemcsak lát, hanem másokat is tanít látni. Tudja, hogy a nézésnek is van művészete, hogy a szem nevelhető.

Garas Kálmán Weöres Sándor portréja előtt Fotó: Unger Tamás

Az idő megállítása: ez lett a művész aktuális kiállításának címe. Vagyis a fotó elemi működésmódját járja körül, azt az időbeli kettősséget, amely különleges erővel ruházza fel a művészetnek ezt az ágát. Ahogy az örökkévalóság és az egyediség egymásba játszik a képeken.

Garas Kálmán portréi átmentik az arcokat, megőrzik az emlékezetnek, megőrzik nekünk úgy, ahogy szerettük látni őket, ahogy kedvesek a szívünknek. Például Esterházy Péter annyira jellegzetes angyalarcát, ahogy épp azon gondolkodik, hogy mi van a satöbbi után. Weöres Sándor kisfiúvá idősödött különös elevenségét. A kiállításon - a több mint 60 alkotás között - Bogányi Gergely, Fischer Annie, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Molnár Edit, Esterházy Péter, Cseh Tamás, Szörényi Levente, Kelemen Barnabás, Balog József, Ligeti György, Jordán Tamás és Zalán Tibor portréi is láthatók.

Olyan arcképcsarnok ez, ami időtlen és pótolhatatlan értéket képvisel. Nem csupán megőriz, hanem közelebb hozza azokat az arcokat, akiket esetleg csak a színpadon ismerünk. A portré akkor jó, ha teljesen lemezteleníti az alanyt, ismerőssé teszi, bizalmi állapotot teremt, meghív egy jó beszélgetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!