Kultúra

2011.04.01. 11:15

Mégis főműsoridőben mutatják be Mátyássy Áron T.Ú.K. Tanár úr kérem! című filmjét

Április 5-én, kedden főműsoridőben sugározza a Magyar Televízió Mátyássy Áron T.Ú.K. Tanár úr kérem! című új tévéfilmjét - közölte MTV sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

MTI

A nagy érdeklődéssel várt film több Karinthy-mű, köztük az Utazás a koponyám körül és a címadó regény alapján készült - áll a közleményben.

A közlés szerint 16-os karikát kapott Mátyássy Áron új tévéfilmje, mert néhány olyan jelenet is szerepel benne, mint például egy koponyalékelés, amely a gyerekekben félelmet kelthet. Emiatt a tervezett televíziós premier az eredeti, délutáni időpont helyett főműsoridőben lesz.

Az m1 április 5-én, kedden 21.40-kor Az Este után vetíti a filmet. A T.Ú.K. Tanár úr kérem! alapvetően a hasonló című regényre épül, ám kerettörténetét az Utazás a koponyám körül adja. A film egyes jelenetei miatt az MTV még előzetesen kérte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH) a mű korhatárbesorolását, a hatóság pedig módosította az eredeti, 3-as (12 éven aluliak számára nem ajánlott) besorolást 4-esre (16 éven aluliak számára nem ajánlott). A döntést a Magyar Televízió elfogadta, és megállapodott az alkotókkal a premier új időpontjáról - olvasható a közleményben.

Az NMHH döntését követően csütörtökön a film producerei közölték: szerintük is indokolt a T.Ú.K. Tanár úr kérem című film korhatárbesorolása. (Az MTV szerdán jelentette be, hogy a besorolás miatt el kell halasztani a film április 3-i televíziós premierjét, mert a délutáni sugárzási időpont helyett csak 21 óra után lehetne levetíteni a művet.)

Csortos Szabó Sándor és Koller István producerek az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a film a művészi koncepciónak köszönhetően olyan részleteket is tartalmaz, mint például egy agyműtét stilizált jelenete. Ezért - mint közleményükben hangsúlyozzák - "a korhatár-besorolást sem a rendező, sem mi, a film producerei nem vitattuk".

A médiában megjelent írásokra utalva a producerek közleményükben hangsúlyozták: "sajnálatos, hogy Mátyássy Áron filmjét eszközként próbálják felhasználni arra, hogy a Médiatanácsot lejárassák. Úgy véljük, hogy erre sem a rendező, sem a film nem szolgált rá".

Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hogy a Magyar Televízió (MTV) március első felében kérte fel a Médiatanácsot arra, hogy végezze el a film előzetes korhatárbesorolását. Hozzátette, a műsorok előzetes klasszifikációjára az új médiatörvény hatályba lépése óta van mód. A besorolás kérelmezése egy új lehetőség a médiaszolgáltatók számára, mellyel elkerülhetik, hogy egy műsorszámot nem megfelelő idősávban játsszanak le. Mint mondta, "feltehetőleg az MTV azt vélelmezte, hogy a film nem fér bele a 12 éves korhatárba".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!