bemutató

2018.12.07. 13:22

Megjelent Novák Miklós futball témájú novelláskötete

A Fölpassz című kötet egyfajta hangulatfestés a magyar futball közelmúltjából.

A szerzőnek – aki a Magyar Idők sportrovatának vezetője – ez rövid időn belül a második prózai műve, a Lapáton címet viselő sportregény májusban készült el, s a kajak-kenu sportág hétköznapjaiba engedett betekintést.

A sportújságíró a pénteki könyvbemutatón elmondta: vannak szakemberei a labdarúgásnak, akik sokkal mélyebben és jobban ismerik a sportágat, mint ő, s

amíg előző műve, a Lapáton egyfajta tükröt szeretett volna mutatni a kajak-kenunak, a Fölpassz inkább „hangulatfestés” a magyar futball közelmúltjából. Hangsúlyozta, hogy a szereplők, a helyzetek és a helyszínek fiktívek.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke úgy fogalmazott, hogy egy könyv megjelenése mindig ünnep, és nagyon örülnek, hogy Nagy Béla-programon keresztül ennek a kötetnek a létrejöttéhez a szövetség is hozzájárulhatott. Ez a program jövő nyárig 50 millió forinttal segíti különböző sporttémájú kiadványok, kiállítások, honlapok létrejöttét.

A pénteki eseményen megjelent Csank János, volt szövetségi kapitány is, azon kevés szereplők egyike, akit név szerint is említenek a könyvben. A szakember azt mondta: a kötetet olvasva érezni lehetett, hogy aki írta, az „vájt fülű”, ismeri a futballközeget.

„Aki olvassa majd, ott érezheti magát az adott helyzetben”

- dicsérte a szerzőt a tréner.

Az ajánlót N. Pál József irodalomtörténész írta a Fölpasszhoz.

„A sport és a labdarúgás a XX. század egyik nagy mitológiája, ezáltal tárgya a művészetnek. Ennek a könyvnek az a különlegessége, hogy a futball nem tárgya, hanem alanya. Megszólal benne kiöregedett játékos, fiatal és női labdarúgó, szurkoló, edző, külföldi edző, újságíró és menedzser. Tizenhat novellát tartalmaz, amelyek bár különállók, a végén kiadnak egy regényszerű egészet.” – fogalmazott a bemutatón N. Pál József.

A futballpálya mintájára zöldborítós Fölpassz 2900 forintba kerül és a Líra könyvesboltokban kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában