Kultúra

2015.07.23. 18:17

Megújult a huszárkiállítás Sárváron

Sárvár - Új tárlat nyitotta meg kapuit csütörtökön a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban, mely ezzel Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása lett, ezért megnyitása kiemelkedő eseménye mind a térség, mind az ország kulturális életének.

Cseszkó Tamás

A megjelent vendégeket Kondora István, Sárvár polgármestere köszöntötte. A polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy mind a hagyományőrző huszárok, mind elődeik érdemesek arra, hogy a magyar társadalom egészének megbecsülését élvezzék. Ez a kiállítás is ezt hivatott bemutatni, hiszen egyik oldalról a huszárok színes, látványos, már-már romantikus életét mutatja meg, de ezzel ellenben szemlélteti a nagyon kemény, véres huszáréletet is. A polgármester köszönetét fejezte ki a magyar kormányzat felé, hiszen nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ez a tárlat létrejöhessen.

A tárlatot hivatalosan Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg. Beszédében megemlékezett arról, hogy 1914. december 11-én Limanovában a magyar huszárok állították meg az orosz katonákat. Ennek okán a huszárok példát állítanak minden magyar elé hazaszeretetből és hűségből. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az új kiállítás láttán Sárvár bebizonyította, hogy nem csak őrzi, hanem meg is becsüli a huszárok emlékét. A fejlődés azonban még itt sem áll meg, a kormány az új uniós támogatási időszakban Sárvárt is bevette a nemzeti várprogramba.

A kiállításon a látogatók a a legmagyarabb fegyvernem történetét láthatják az egykori huszárezredek emlékanyagára építve. Az állandó kiállítás a leghosszabb múltra visszatekintő Nádasdy huszárezred (1688-1945) emlékanyaga mellett társezredek relikviáit is bemutatja. hasonlóan összetett gyűjteménnyel és kiállítással más múzeum nem rendelkezik. Kiemelt szerepet kapnak a személyes történetek, mellyel a ma emberéhez közelebb hozható az életét bármikor a hazájáért áldozó katona helytállása.

Takács Zoltán Bálint, a Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója felelevenítette azokat az időket, amikor 1983-ban a Nádasdy Huszárezred tisztikara úgy döntött, hogy a sárvári múzeumnak adományozza az ezredük emlékeit, amik addig Ausztriában voltak fellelhetők. 1988-ban már egy jóval nagyobb kiállítás nyílt meg, hiszen akkorra már már huszárezredek emlékei és magánemberek reliviái is a Nádasdy Múzeum birtokába kerültek.  A mostani megújulás előtt utoljára 1998-ban történt nagyobb volumenű átalakítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!