Kultúra

2014.02.03. 14:11

Menny.hu címen

A Legkisebb film a legnagyobb magyarról című, alig félórás mozi stáblistáján a szereplők között az ő neve áll az első helyen: „Jancsó Miklós: Önmaga.”

Ölbei Lívia

Ennél szebben aligha lehetne összefoglalni a földi létből kilencvenhárom évesen elillant (igyekezz, az égbolt zár) filmrendező pályáját és jelentőségét.

És lám, azzal is csak ad, hogy elbúcsúzik. Az emlékezés hullámai most újra a felszínre dobják például a 2001-es „Legkisebb...”-filmet, amely anno a monumentális költségvetésű Hídember árnyékából mesélt arról, hogy nulla költségvetéssel is – vagy pont azért – lehet végtelenül szabadnak lenni. Az egyiknek sikerül, a másiknak nem. A sors olykor nem tudja, mit akar. Ez a régi sláger kíséri az ajtóig Asztalos urat, az odaadó, megbízható, viszont éppen kiebrudalt munkaerőt a WS Színház új Illatszertár-előadásában. A színen kisemberek nagy problémái: Asztalost a „Legkisebb...”-film egyik forgatókönyvírója, rendezője és szereplője, Kálmánchelyi Zoltán játssza. Asztalos úrnál pedánsabban (gazdasági világválság ide vagy oda) senki nem képes beletölteni a Mona Lisát akárhány fogkrémes tubusba. Asztalos úr különben nem akar mást, csak egy kicsit (boldogan) élni.

Kálmánchelyi Zoltán fölhagyott a filmezéssel, de tud egy fontos levelezési címet: [email protected]. A kulcsot meg a lámpást régóta Jancsó Miklós őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!