Kultúra

2015.10.12. 10:29

„Mert mi mindig a hősi halál kultuszát éljük” - Gróf Andrássy Ilona levelesládája megnyílt a celli könyvtárban

Celldömölk – A KMKK Kresznerics könyvtára izgalmas programmal készült a Könyves Vasárnapra: meghívta a győri Rómer Flóris Múzeumból Kovács Lajost, akinek olyan nagy szerencséje volt, hogy a kezébe került gróf Andrássy Ilona grófnő – korábban évtizedekig befalazva Csipekrózsika-álmát alvó - I. világháborús naplója.

Vas Népe

Az Országos Könyvtári Napok alkalmából több találkozót, bemutatót is kínált a Kresznerics könyvtár. Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélt például a Juditból Malvina lesz címmel frissen megjelent kötetről, amely a 220 éve született Dukai Takács Judit költő, Berzsenyi múzsája személyiségét hozza közelebb az olvasóhoz, T. Molnár Zsuzsanna tollából. A női vonalat erősítette a könyvtári napokat lezáró Könyves Vasárnap is, amikor rendkívüli nyitvatartással kecsegtette olvasóit a könyvtár.

Fotó: Gyuricza Imre

Ennek a délutánnak a fotók tanúsága szerint csodálatosan szép gróf Andrássy Ilona volt a főszereplője: Esterházy Pál szerelmes feleségének, aztán özvegyének (a „vörös grófnő”, Katinka testvérének) I. világháborús naplójából és elesett férjéhez írt leveleiből Kovács Lajos muzeológus szerkesztett köteteket, Mindennek vége!, illetve Drága szerelmem... címmel. A levelek tragikumát nem egyszerűen a soha nem felejtett férj emlékének ébrentartására tett erőfeszítések adják, hanem az a tény is, hogy özvegy Andrássy Ilona időközben férjhez ment Esterházy Pál jóbarátjához, Cziráky Józsefhez. Ilona naplóit, leveleit is hosszú évekig a dénesfai Cziráky-kastély őrizte, az 1971-es felújítás alkalmával kerültek elő egy befalazott rejtekhelyről.

A kötetek azonban egészen frissek: Kovács Lajos muzeológus alapos munkát végzett. Andrássy Ilona naplója izgalmas kordokumentumként is szolgál. Tanulságos például végigkísérni azt a folyamatot, amelynek során a kezdeti háborús lelkesedés elkeseredésbe, teljes illúzióvesztésbe, kijózanodásba csap át: „(...) mert mi mindig a hősi halál kultuszát éljük és a bukott szabadságharcokét (...)”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!