Kultúra

2016.11.22. 17:54

Mert ők is ITT vannak! - Gálán mutathatják meg tehetségüket a fogyatékkal élők Szombathelyen

Szombathely - Koczka Tibor ötlete nyomán, szakmai összefogással valósul meg december 2-án a fogyatékosság világnapja alkalmából az a gálaműsor az Agora - Művelődési és Sportházban, amelyen a fogyatékkal élők mutathatják meg magukat a közönségnek. A rendezvény fővédnöke St. Martin.

Vadas Krisztina

Rendhagyó sajtótájékoztatón beszéltek a rendezvény részleteiről kedden. Egészen pontosan ízelítőt adtak abból, mi vár arra, aki ellátogat a gálára. A szombathelyi Napsugár együttes (tagjai fogyatékkal élő fiatalok) énekelt és zenélt a jelenlévőknek - ők is bemutatkoznak majd a színpadon.Miniműsorukat követően Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere beszélt a részletekről.

- Nagyon fontos cél az érzékenyítés, ezt helyeztük az idei Szocális hét középpontjába is. Fontos, hogy az ép emberek testközelből tapasztalják meg, milyen a fogyatékkal élők élete, így megtudjuk azt is, miként tudunk segíteni - fogalmazott az alpolgármester. - Szerettünk volna létrehozni egy kulturális rendezvényt, amelyen a Vas megyei, fogyatékkal élő fiatalok megmutathatják magukat a közönségnek, ezzel is közelebb hozva egymáshoz ép és sérült embereket. Sok szó esik a fizikai akadálymentesítésről, de bőven van még mit tenni az emberek fejében lévő akadályok ledöntéséért is - emelte ki.

Fotó: Unger Tamás

A december 2-ai gálát szakmai konferencia is megelőzi december 1-jén. - Hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg ezt a gálát - hangsúlyozta Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője. A Mi is ITT vagyunk! című gálaműsor során egy zsűri is értékeli majd a produkciókat. Ám szerepük nem a bírálat, hanem a pozitív megerősítés, a biztatás lesz. - A fő cél, hogy bemutassák  életüket, tevékenységeiket. Az összefogásnak hála, a megye minden részéről érkeznekmajd fellépő fiatalok -  tette  hozzá Németh Klára.

St. Martin örömmel fogadta el a rendezvény fővédnökségét, régóta áll már olyan kezdeményezések mellé, amelyekkel elősegítik az elfogadást, közelebb hozzák egymáshoz az ép és a sérült embereket. A zsűriben is részt vesz. - Sosem szoktam zsűritag lenni, most is csak azért vállaltam el, mert nem bírálni kell a produkciókat, hanem segíteni. Így mindenki győztesként, jó érzéssel távozik majd - emelte ki.

A gálaest végén St. Martin ad záróműsort a közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!