Mikkamakka

2020.02.12. 14:00

Meseboltos bemutató vasárnap délelőtt Lázár Ervinnel és Szenteczky Zitával Szombathelyen

Lázár Ervin-mesével készül a Mesebolt Bábszínház: a Gyere haza, Mikkamakka! premierje február 16-án, vasárnap 10 órakor kezdődik az Ady téren.

VN

A Négyszögletű Kerek Erdő lakói a színen. Szemben Szörnyeteg Lajos szerepében Kosznovszky Márton

Fotó: Cseh Gábor

Ahogyan az ajánló mondja: Lázár Ervin meséi a magyar gyermekirodalom klasszikusai között is kiemelkedő helyet foglalnak el. A Mesebolt Bábszínház színpadán sem először elevenedik meg a kivételes szerző különleges világa. A Négyszögletű Kerek Erdő lakói mutatják meg nekünk, hogy milyenek is vagyunk mi emberek valójában; kedvesek, civakodósak, türelmetlenek, viccesek, érzékenyek és esendők. De vajon mi történik, ha egy napon Mikkamakkának dolga akad a városban, a többiek pedig olyan kihívással kerülnek szembe, amit nem biztos, hogy meg tudnak oldani? Az előadás alapkérdései ismerősek lehetnek, gyereknek és felnőttnek egyaránt. Hogyan lehet elkerülni, hogy a félelem szavára hallgassunk.

Kiben lehet megbízni, kiben nem? Ki a valódi barátom? A félelem kiszolgáltatottá tesz, és ezzel bárki visszaélhet, aki elég elvetemült és lelkiismeretlen ehhez. Különösen fontos megmutatni a gyermekközönségnek, hogy az ismeretlent megismerni kell, nem rettegni tőle. A hazugság felismerése és leleplezése nem mindig egyszerű, de ha sikerül, a világ szebb és élhetőbb hellyé változhat. Talán ezek Lázár Ervin meséjének legfontosabb gondolatai, melyeket soha nem szabad szem elől téveszteni.

 

 

A hűség, a barátság, a lojalitás napjainkban már szinte csak idézőjelben elhangzó szavakként használatosak, de a Négyszögletű Kerek Erdőben még valódi fényükben, valódi értékeikkel vannak jelen. A szerző utánozhatatlan humora, szerethető, élettel teli figurái biztosítják, hogy a legkomolyabb gondolatok is könnyedén, magyarázkodás nélkül jussanak el óvodásokhoz, iskolásokhoz egyaránt. A magyar nyelv különlegességére mondatról mondatra csodálkozhatunk rá, ha Lázár Ervint olvassuk vagy hallgatjuk.

Bizalom kell: irány a bábszínházi Négyszögletű Kerek Erdő

Ezt a különös nyelvet nem felülírja, hanem hangsúlyozza, kiemeli az előadás. A darab létrehozói nem ismeretlenek a Mesebolt Bábszínház közönségének: Szenteczki Zita rendező, Boráros Szilárd tervező, Veres András dramaturg, Ádám Rita és Darvas Benedek zeneszerző már többször szereztek vidám, izgalmas vagy felemelő perceket ezen a színpadon a közönségnek. Mindannyian a magyarországi bábszínház meghatározó művészei. Az alkotók különleges színházi teret hoztak létre, hogy a gyerekek a lehető legközvetlenebbül élhessék át a Négyszögletű Kerek Erdőben zajló nem mindennapi eseményeket.

Kovács Géza igazgató és Szenteczky Zita rendező
Fotó: Cseh Gábor

Az előadásban egyforma hangsúly van a bábokon, az emberi gesztuson és a képzőművészeten. Egy egészen új világ jön így létre, amely tiszteletben tartja Lázár Ervin univerzumát, de egyidejűleg megszólítja a mai kor gyermekeit is. Mivel Lázár Ervin prózájának nemcsak a tartalma roppant értékes, hanem a ritmusa és a dallama is egyedülálló, szinte természetes, hogy a színpadon időről időre zenévé, dallá állnak össze a csengő-bongó szavak, mondatok. A Mesebolt Bábszínház társulatának egyik legfontosabb erénye a közös színpadi létezés, a csapatmunka. Ez a nagyszerű színházi képesség a darab motorja, hiszen Mikkamakka, Vacskamati, Ló Szerafi n, Bruckner Szigfrid, Szörnyeteg Lajos, Aromo és Dömdödöm is egy hihetetlenül erős közösségben élnek együtt a saját, különös terükben, a Négyszögletű Kerek Erdőben. Ez a közösségi létezés, az egymásra figyelés hatja át a Mesebolt új bemutatóját. Az előadás az egyik legfontosabb kincsünkről, a bizalomról mesél a kortárs bábszínház eszközeivel. Zenével és szeretettel juttatja el Lázár

Ervin örök érvényű gondolatait kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

És akik Boráros Szilárd színes, szeretni való világában életre keltik a bábokat: Ló Szerafi n szerepében Császár Erikát láthatja a közönség, Vacskamatit Gyurkovics Zsófi a, Bruckner Szigfridet Lukács Gábor, Aromót Varga Bori játssza, Dömdödöm szerepében Kovács Domokos vendégként tűnik föl, Szörnyeteg Lajos álomszerepét Kosznovszky Márton kapta, a Kisfejű Nagyfejű Zordonbordonét pedig Kőmíves Csongor. Mikkamakkát Kovács Bálint játssza. A bemutató tehát vasárnap 10 órakor kezdődik, a társulat négy éven felülieknek ajánlja. Ezt pedig tessék komolyan venni: a felnőttek is bátran megközelíthetik az előadást. Félelem nélkül, bizalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában