Kultúra

2016.02.02. 15:36

Minden mértani vonalak közé szorítható? - Vásárhelyi Antal grafikái a sárvári Galeria Arcisban

Sárvár - Szakrális geometria címmel nyílt kiállítása Vásárhelyi Antal grafikusnak a sárvári Galeria Arcisban.

Pajor András

A megnyitón Kondor János, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a sárvári galériában mindig nagy hangsúllyal jelent meg a magyar grafika. Ezúttal is az élvonalat képviselő alkotó mutatkozik be Vásárhelyi Antal személyében, aki a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének elnöke.

Kondor János és Vásárhelyi Antal a Szakrális geometria című kiállítás megnyitóján

A tárlat megnyitóján Szőcs Géza Kossuth-díjas író váratlan külföldi utazása miatt nem tudott jelen lenni, levelében így méltatta a négy évtizedes személyes kapcsolatukat a grafikussal: a világról készített képi lenyomatai markánsan képesek megragadni és visszaadni a valóság egyik fontos attribútumát: a geometrizálhatóságot. Azt, hogy minden, ami matéria, az biztos, hogy mértani vonalak közé szorítható. A mértani leegyszerűsítésen és értelmezésen keresztül látványosan megmutatja a valóság díszletszerűségét és ezzel összefüggésben privát metafizikáját.

Vásárhelyi Antal

- Rajzaimon házakat építek, hiszen építésznek készültem, de talán nem volt bátorságom, hogy másoknak tervezzek épületeket – vallja magáról a Bukarestben belsőépítészeti és grafikai tanulmányokat végzett, Magyarországra áttelepült, szatmárnémeti születésű, 65 éves művész. Így magamnak teremtek világokat, keresve az utat az emberek felső énjéhez, geometriai formákba elrejtett gondolatok felfedezésével és megértésével – magyarázta síkban készült térbeli alakjait a grafikusművész. Vásárhelyi Antal grafikái február 28-áig tekinthetőek meg a sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!