Kultúra

2015.06.10. 17:59

Mintegy kétszáz alkotást neveztek a II. Savaria Filmszemlére

Kellenek a filmszemlék, kell a fórum a filmek bemutatkozásának, Szombathelyen is – mondta Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója.

Bakos Ágnes

Másodszor rendezi meg a Savaria Filmszemlét idén a Szombathelyi Médiaközpont és Szombathely önkormányzata. Dokumentumfilmek és kisjátékfilmek, valamint némafilmek vannak versenyben idén a kategóriák díjaiért.

- Tudni és látni kell, hogy a híradókban látható tragédiák, emberi sorsok mögött valódi, valós történetek vannak. Ezt mutatják a dokumentumfilmek, amiknek helyet kell adni és látni kell azokat – mondta Lovass Tibor. A II. Savaria Filmszemle szervezője, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója szerint mások a filmek ma már, mint régen voltak. Főleg szórakozásból nézünk filmeket, pedig az emberi jellemeket, motivációkat rejtik az alkotások, sokszor a szórakoztatás mögött – magyarázta. Mert az ember és az ember nem mindig érti egymást. Márpedig, ha ember és ember szakadék van, akkor oda hidakat kell építeni – és a filmek kifejezetten jók lehetnek erre. A mozgóképek lehetnek a hidak. Ezért kellenek a dokumentumfilmek, portrék. Nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelő, modern eszközökkel kell hozzányúlni a képalkotáshoz. Hangsúlyozta, hogy azok, akik neveztek egy-egy munkájukkal a filmszemlére, azok nem azért készítenek filmeket, hogy szórakozzanak. Azért, mert mondanivalójuk van. Időt, pénzt és energiát nem spórolnak arra, hogy alkossanak és elmeséljenek valami.

– Ezeknek a csetlő-botló képsoroknak helyet kell adni. Ezeket be kell mutatni – mondta Lovass Tibor. A filmek, mint hidak, földrajzilag is érvényesek lehetnek: a zentai Bolyai Filmműhely idén is küldött alkotást. Az ő munkájuk üzenet a Vajdaságból, a határon túli magyaroktól – fogalmazott a szervező.

Hangsúlyozta, hogy a ma embere egyébként is képekben gondolkodik. Ettől pedig fokozottan igaz, hogy képekből is ért – ezt pedig ki kell szolgálni és fel kell használni. Ha pedig elkészültek a filmek, bennük az üzenettel akkor az alkotóknak lehetőséget kell biztosítani, hogy láttassák magukat és a munkájukat – erről szól a Savaria Filmszemle, másodszor is. Hetven alkotás kerül vászonra a Savaria Moziban pénteken és szombaton. Dokumentum és kisjátékfilm kategóriát hirdettek idén, valamint némafilmeket is vártak. Lovass Tibor szerint, meglepően kevés volt a némafilm kategóriában a nevezés, mindössze ötöt vetítenek le a programban.

Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója, dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere és Koczka Tibor alpolgármester is hangsúlyozta, hogy a II. Savaria Filmszemle jó hírét viszi a városnak és fontos szakmai tapasztalat a filmes alkotóknak (Fotó: Médiaközpont)

Nem véletlen a némafilm: apropója az, hogy a díjkiosztó előtt levetítik A tolonc című magyar filmet. Az exkluzív bemutató szombat délben lesz. A tolonc igazi filmkincs: a magyar filmtörténet egyik legfontosabb korai filmje, Kertész Mihály Oscar-díjas rendező egyik első munkája, a főszerepekben olyan neves színészekkel, mint Jászai Mari, Berky Lili és a később Hollywoodban is híressé vált Várkonyi Mihály.

Az 1914-ben készült alkotás vetítését dr. Puskás Tivadar is kiemelte a filmszemle programjából. Azt hangsúlyozta, hogy Szombathely szeretne jó gazdája lenni a rendezvénynek, a megfelelő körülmények megteremtésével. A „kettes” jegyében zajlik a hétvégi mustra: ez a második, kétszáz filmet küldtek be és kétnapos lesz a szemle, sorolta a polgármester.

Koczka Tibor alpolgármester azt emelte ki, hogy városmarketing szempontból is fontos Szombathelynek a Savaria Filmszemle. A filmesek eljönnek és elviszik szerte az országba és még a határon túlra is a tapasztalataikat: a szakmai és a magánemberi véleményüket is továbbadják a szemléről és a városról.

Lovass Tibor szerint a városmarketing remek felülete az online visszacsatolás, márpedig a filmes szakma használja a világhálót.

A tavalyi első szemle után például rengeteg blogon jelent meg kritika, vélemény a rendezvényről.

Idén is lesz miről blogolni, rendkívül színes a szemle programja. A dokumentum- és a kisjátékfilmek, valamint a némafilmek vegyesen szerkesztve kerülnek vászonra. Vannak hosszabb és rövidebb alkotások a kínálatban.

A címek között szemezgetve, nagyon különböző alkotásokra számíthatunk. Vetítik például az „Óvatos légy azzal a fejszével Jenő”, valamint a „Salvador Dali nyomasztó álma” című alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!