Kultúra

2014.05.19. 16:30

Mire jó a drámázás?

Szombathely, Csepreg - A drámapedagógia mostanában kezdi elfoglalni méltó helyét az iskolákban. Bár még vannak olyan szaktanárok, akik szerint időpocsékolás a drámázás. Pedig nem: inkább komplex személyiségfejlesztés.

Ölbei Lívia

A közoktatásban használatos Nemzeti Alaptantervben is helye van a drámajátéknak. Sőt: a 9. évfolyamon megjelenő dráma és tánc nevű tárgyat a legújabb törvényi rendelkezés szerint kizárólag szakirányú végzettséggel bíró pedagógusok taníthatják. Németh Andrea is közéjük tartozik: a magyar és történelem szak mellé a Színház- és Filmművészeti Egyetemen elvégezte a drámatanár szakot is. Drámapedagógusként pedig nemcsak a csepregi általános iskola és művészetoktatási intézmény színjáték szakirányát vezeti, hanem tanít a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban is. Mély meggyőződése - és mindennapi tapasztalata -, hogy a drámapedagógia eszközeivel a világra nyitott, önbizalommal teli, önazonos gyerekek nevelhetők; akik adott esetben a szaktárgyi órákon is pontosabban, jobban helytállnak.

Titkok és hazugságok: a Menedék a WSSz-stúdióban. A képen Pesti Arnold és Hajba Beatrix (Fotó: Benkő Sándor/Archív)

 

A Csepregi Színjátszók legújabb szakmai sikere, hogy a XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón sikerrel vették a Bükön megrendezett megyei elődöntőt, aztán jól szerepeltek a Vasváron megrendezett regionális fordulón is. A területi zsűrik összegeztek, tanakodtak, és megszületett a döntés: Nyugat-Dunántúl színeiben a csepregi csoport is részt vehet az országos gálán, amelyet június 6-7-én Szegeden rendeznek meg. A Gyerek-szem című előadás (amely a celli Ezerlátó Mesefesztiválon harmadik lett) a kiskamaszok problémáit fogalmazza színpadra.

Németh Andreának kedden délelőtt Szombathelyen lesz dolga: a Nagy Lajos Gimnázium 9. évfolyamos diákjai - a heti egy alkalommal kötelező dráma és tánc óra keretében - a WSSz stúdiójában a Soltis színház Menedék című mozgásszínházi előadását nézik meg. (Aki nem fér most be, egy hét múlva pótolja a hiányt. Összesen kb. 120 diákot várnak, jönnek más iskolákból, például a szintén drámás Reményik iskolából is.) Az előadás előtt Horváth Ákos, a WSSz színésze mutatja be magát a színházat. De az igazi izgalmak akkor következnek, amikor Benkő Ágnes, a Menedék rendezője maga is drámapedagógus foglalkozást tart a fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!